avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... NEPLATA PENSIE ALIMENTARA CONSECINTE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

NEPLATA PENSIE ALIMENTARA CONSECINTE

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
S-a pronuntat divortul cu obligarea tatalui la plata pensiei alimentare incepand cu data introducerii actinii ( a fost introdusa de catre el) respectiv anuk 2010.
Pentru a grabi devenirii irevocabile a sentintei am fost amandoi la notar si am dat declaratie ca nua vem nici o obiectiune privitoare la sentinta ci toate ca sotul m-a informat verbal ca nu imi va plati pensia alimentara din urma deoarece el a locuit in casa cu mine si cu copilul si a participat la cheltuieli.
Inbtre timp a virat cu intarziere o parte din pensia alimentara dar numai incepand cu luna iunie 2011 data cand s-a pronuntat sentinta.
sentinta
Intrebarea este :
il pot obliga sa imi plateasca pensia din anul 2010 asa cum este scris in sentinta care a devenit prin declaratia pratilor de acord , definitiva si irevocabila?
- daca pot face asta cum se poate face adica pe ce cale judecatoreasca sau .....????
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 15:46, 18 August 2011
Nu este nevoie sa mai mergeti la instanta.
Formulati o plangere la parchet pentru abandon de familie (art. 305 litera c Cod penal).
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Multumesc pentru raspuns.
Nu conteaza ca a platit din mai pana in august 2011 dar nu a platiti inainte din aug 2010 ? se considera doua luni ca si valoare?
Faptul ca a stat in aceeasi casa si a contribuit la cheltuielile de intretinere il exonereaza de plata pensiei alimentare data de catre instanta prin decizie definitiva si irevocabila?
in cazul in acre fac plangere va trebui sa ma prezint la vreun proces ? sa merg la tribunal sau acre ste procedura deoarece nu as vrea sa ma port toata ziua prin tribunale pt un drept legal al copilului nu al meu.
multumesc
Si corectitudinea unde e? Daca dv ati locuit impreuna in toata perioada divortului, iar el a participat efectiv la cheltuielile legate de intretinerea copilului, v-ar conveni ca, pe masura ce dv ii faceti plangerea pentru abandon, sa ii inapoiati banii pe care el i-a cheltuit in acea perioada?
Pensia alimentara (de intretinere) o datoreaza copilului, nu dvs.
Ori in conditiile in care in acea perioada de care vorbiti, tatal copilului a avut in grija si s-a ocupat personal de intretinerea acestuia, despre ce restanta vorbiti?
Eu v-am explicat legal cum se procedeaza in cazul neachitarii pensiei de intretinere, dar pentru perioada respectiva moral vorbind, nu este cazul.
In acest sens, vedeti si textul art. Art. 93 din Codul familiei.
"Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei pensii in bani."
Oricum, textul de lege penala spune "neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere...", iar in cazul unei anchete din partea organelor de cercetare penala, se va dovedi ca practic nu a fost rea credinta, iar el si-a indeplinit aceasta obligatie prin acordarea directa si in natura a intretinerii.
Tinand cont ca ati locuit impreuna si a contribuit si dansul la intretinerea copilului, ar trebui sa plateasca incepand cu luna in care nu ati mai locuit impreuna.
Daca are loc de munca, trimite-ti acolo o adresa de inaintare prin care solicitati efectuarea platii si anexati copie dupa Hotararea de divort (care trebuie sa fie definitiva si irevocabila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara alina_konya alina_konya Buna ziua!Suntem divortati de 1 an jumatate,copilul este in custodia mea,a mamei,sentinta este definitiva si irevocabila in care este stipulat plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare- rea credinta? hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa ma interez daca neplata pensiei alimentare este dovada de rea-credinta sau imposibilitate de plata. In urma hotararii judecatoresti de ... (vezi toată discuția)