avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CALITATE PROCESUALA ANRP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CALITATE PROCESUALA ANRP

Este vorba despre un proces pe contencios cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
Am o Dispozitie in baza Legii nr. 10/2001 emisa de Primarie, care a primit ulterior si avizul de legalitate al Prefecturii, asa cum spune legea, urmand ca dosarul sa fie trimis de Prefectura catre ANRP. Pentru motive hilare, ANRP-ul a tot trimis dosarul inapoi (in vreo 5 randuri) atunci cand pleca din Prefectura pt. a fi inregistrat la ei.

Pana la urma am dat in judecata ANRP pe contencios, cu solicitarea de a obliga institutia sa inregistreze dosarul, sub sanctiunea daunelor cminatorii de intarziere, precum si amendarea Presedintelui ANRP cu 20% din salariul minim brut pe economie pt. fiecare zi de intarziere pana la primirea dosarului. Instanta de fond, prin hotararea emisa, mi-a aprobat cererea, insa ANRP a facut recurs. In motivele de recurs ei spun ca nu au calitate procesuala pasiva si ca aceasta ar avea-o Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Din cate stiu eu, aceasta comisie (constituita in cadrul ANRP pana la urma) se ocupa doar cu aprobarea evaluarilor si emiterea deciziilor finale de despagubire, nu analizeaza ei dosarele si in momentul cand acestea vin din teritoriu pt. inregistrare.
Dvs. cine considerati ca are dreptate? Ce as putea spune eu in intampinare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiBucur , utilizator 20:46, 20 August 2011
chiar are calitate procesual pasiva ANRP. sunt niste mafioti conducatorii acelei institutii si refuza prn tot felul de tertipuri sa aplice legea privind acordarea de despagubiri.
athe a scris:

chiar are calitate procesual pasiva ANRP. sunt niste mafioti conducatorii acelei institutii si refuza prn tot felul de tertipuri sa aplice legea privind acordarea de despagubiri.

Sunt de acord. Daca, de exemplu, am dosarul acolo de 4 ani si el nu a trecut nici macar la evaluare si ii dau in judecata pe contencios pentru obligare emitere act administrativ, asa intr-adevar Comisia Centrala poate avea calitatea procesuala pasiva. Dar cand e vorba numai de primirea si inregistrarea dosarului, e clar ca aici nu mai e nevoie de comisie si ANRP-ul este institutia abilitata sa rezolve acest lucru.
ANRP nu are calitate procesuala. Trebuia sa va indreptati impotriva statului, prin Comisia centrala. Iata ce spune OUG nr.81/2007, care modofica titlul VII "Regimul stabilirii ?i pl??ii desp?gubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile propriet??ii ?i justi?iei, precum ?i unele m?suri adiacente:

27. Articolul 19 se modific? ?i va avea urm?torul cuprins:

"Art. 19 - (1) Deciziile adoptate de c?tre Comisia Central? pentru Stabilirea Desp?gubirilor pot fi atacate în condi?iile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modific?rile ?i complet?rile ulterioare, în contradictoriu cu statul, reprezentat prin Comisia Central? pentru Stabilirea Desp?gubirilor. Plângerea suspend? exerci?iul dreptului de op?iune asupra titlului de desp?gubire al titularului.

themis a scris:

ANRP nu are calitate procesuala. Trebuia sa va indreptati impotriva statului, prin Comisia centrala. Iata ce spune OUG nr.81/2007, care modofica titlul VII "Regimul stabilirii ?i pl??ii desp?gubirilor aferente imobilelor preluate n mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma n domeniile propriet??ii ?i justi?iei, precum ?i unele m?suri adiacente:

27. Articolul 19 se modific? ?i va avea urm?torul cuprins:

"Art. 19 - (1) Deciziile adoptate de c?tre Comisia Central? pentru Stabilirea Desp?gubirilor pot fi atacate n condi?iile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modific?rile ?i complet?rile ulterioare, n contradictoriu cu statul, reprezentat prin Comisia Central? pentru Stabilirea Desp?gubirilor. Plngerea suspend? exerci?iul dreptului de op?iune asupra titlului de desp?gubire al titularului.

Da, dar in cazul de fata nu este vorba de o decizie a CCSD, ci pur si simplu nu este primit si inregistrat dosarul (desi exista si avizul de legalitate al Institutiei Prefectului). Ca sa se poata emite o decizie mai intai trebuie sa fie primit dosarul pentru a fi analizat in comisie. Or, pentru acest lucru Comisia Centrala nu are nicio atributie, pentru ca dosarele ajung la Secretariatul ANRP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere solutionare leg 10 - anrp dumitru2000 dumitru2000 chiar daca s-a mai dezbatut problema - sau cel putin una asemanatoare - va supun atentiei urmatoarea situatie: - Avem o dispozitie a primarului prin care ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva dumitru2000 dumitru2000 Avem un ordin de validare a unei hotarari a comisiei judetene privind aplicarea legii 9/1998 (despagubiri din Cadrilater) Ordinul a fost emis de Cancelaria ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)