jevelson a scris:
As avea nevoie de sfaturi legate de acordarea comisioanelor catre salariati.
Salarizarea unui angajat poate avea o cota fixa lunara la care se adauga o cota variabila ( stipulata prin contract sau act aditional ) in functie de criterii de performanta clare masurabile in bani pe care firma le considera ca o avantajeaza.
Am un salariat care primeste salariu fix plus procent din veniturile aduse firmei.
Presupun ca are deja un contract semnat si vreti o schimbare care sa-i aduca venituri nete mai mari.
Aceste comisioane cum le pot prinde, ca si un spor ocazional, si intra in baza de impozitare (CAS, CASS, somaj, imp. salariu),
Daca e doar ocazional si greu realizabil, angajatul nu are prea mari avantaje de pe urma unui asemenea contract.
..sau pot face in paralel si un contract de mandat (cu salariatul) pt a-i opri doar impozitul pe salariu aferent bonusului acordat?
Stiu ca legislatia nu permite ca un angajat sa aibe concomitent cu acelasi angajator si CIM si contract de mandat. Poate avea contract de mandat cu alte firme sau alte persoane cu care nu are CIM. Aceasta pentru a nu se eluda impozitarea prin "tertipul" propus , care a fost destul de larg raspandit intro perioada.
...Sau care ar fi varianta cea mai buna pentru firma?...
Sunt de parere ca un act aditional cu suma fixa si procentul suplimentar lunar functie de criteriul dorit e cea mai buna solutie. Poate ca sunt si altele dar eu nu stiu.