avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prelungirea starii de indiviziune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prelungirea starii de indiviziune succesorala

Buna ziua,

Am citit intr-un articol publicat pe un site de avocatura ca: "Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa prelungeasca starea de indiviziune pe o durata de 5 ani. La expirarea acestei durate insa, conventia va trebui reinnoita, deoarece nu se prelungeste automat. Ceea ce presupune ca la fiecare 5 ani, coindivizarii trebuie sa isi exprime consimtamantul valabil cu privire la sistarea sau prelungirea starii de indiviziune. "

Intrebare: referitor la Certificat de mostenitor din 28 august 2011, dupa decesul unuia dintre parinti care prevede aceasta stare de indiviziune, ptr care nu s-a procedat la nici un act de prelungire a starii, si nu s-a cerut nici succesiunea dupa decesul in 2009 al celui de-al doilea parinte, care este situatia si ce se poate face?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 08:53, 19 August 2011
Starea de indiviziune se mentine pana una din parti solicita iesirea din indiviziune.
Solicita iesirea, iar ceilalti coindivizari sunt de acord cu modul in care acesta solicita iesirea din indiviziune, nu?
Este recomandat ca aceasta "iesire" sa se faca pe baza unui act scris remis celorlalti coindivizari?
Exista partajul succesoral amiabil prin care partile se inteleg cum sa imparta terenul si fac un act autentic la notar sau partajul succesoral prin intermediul instantei.

Daca partile nu se inteleg, instanta va decide cum se imparte imobilul in functie cota-parte a fiecaruia sau poate acorda terenul unei parti cu obligatia platii unei sulte catre ceilalti.
:) Am inteles. Multumesc. Intrebasem de propunere scrisa de partaj, din partea unuia dintre coindivizari catre ceilalti, in ideea in care ii va folosi acestuia la un eventual proces, ca manifestare a intentiei de rezolvare pe cale amiabila.
Nu are nici o valoare in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a construi inainte de dezbaterea succesiunii Medeea  Iliescu Medeea Iliescu In cazul in care exista un certificat de mostenitor in baza caruia sotia supravietuitoare mosteneste 3/4 din masa succesorala ( casa si teren aferent), iar cei ... (vezi toată discuția)