avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare spor vechime

/lucrez ca sistent medical de 6 ani din care primi 3 ani in strainatate ,
la locul de munca actual am 3 ani si 6 luni dar spor vechime 0.
-am dereptul la spor de vechim si dupa ani lucrati intrun alt stat UE ,este lege care reglementeaza acesta.
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 08:56, 22 August 2011
Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. La baza acordarii acestui spor poate sta contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de a plati salariatilor sporul de vechime, ci o obligatie contractuala ce poate sa izvorasca din contractul individual sau colectiv de munca aplicabil.
In aceasta speta trebuie avute in vedere prevederile art. 4/1din OU 1/2010 privind unele msuri de rencadrare n funcii a unor categorii de personal din sectorul bugetar i stabilirea salariilor acestora, precum i alte msuri n domeniul bugetar, care stabilesc faptul ca:
"Art. 4
(1) ncepnd cu luna ianuarie 2010, intregul personal din sectorul bugetar incadrat in autoritatile si instituiile publice prevzute la art. 2 alin. (1) si (3) din Legea-cadru nr. 330/2009 va fi rencadrat corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009."

Daca veti citi cu atentie acest act normativ, dar si prevederile Legii 284/2010 (indeosebi prevederile art. 11), veti intelege mai bine problema la care va referiti.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
ContSters193759, utilizator
cscsaba a scris:

/lucrez ca sistent medical de 6 ani din care primi 3 ani in strainatate ,
la locul de munca actual am 3 ani si 6 luni dar spor vechime 0.
-am dereptul la spor de vechim si dupa ani lucrati intrun alt stat UE ,este lege care reglementeaza acesta.

Sporul de vechime nu mai apare distinct ci este inclus in salariul de baza.
Astfel,incepand din data de 1 a lunii urmatoare in care ati implinit 3 ani,trebuia sa primiti gradatia 1,corespunzatoare transei de vechime in munca 3-5 ani ,precum si 3 clase de salarizare suplimentare,daca lucrati in sistemul sanitar de stat.
n acest sens trebuia sa vi se intocmeasca si trebuia sa semnati un act aditional la contractul de munca,pt. modficarea clauzei privind salarizarea-sporuri acordate.
Verificati statul de plata sau cereti lamuriri compartimentului de resurse umane din cadrul unitatii.

Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
ContSters136493, utilizator
Arel a scris:

Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. La baza acordarii acestui spor poate sta contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de a plati salariatilor sporul de vechime, ci o obligatie contractuala ce poate sa izvorasca din contractul individual sau colectiv de munca aplicabil.
In aceasta speta trebuie avute in vedere prevederile art. 4/1din OU 1/2010 privind unele msuri de rencadrare n funcii a unor categorii de personal din sectorul bugetar i stabilirea salariilor acestora, precum i alte msuri n domeniul bugetar, care stabilesc faptul ca:
"Art. 4
(1) ncepnd cu luna ianuarie 2010, intregul personal din sectorul bugetar incadrat in autoritatile si instituiile publice prevzute la art. 2 alin. (1) si (3) din Legea-cadru nr. 330/2009 va fi rencadrat corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009."

Daca veti citi cu atentie acest act normativ, dar si prevederile Legii 284/2010 (indeosebi prevederile art. 11), veti intelege mai bine problema la care va referiti.

legea 284/2010 art.39
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
...x) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind
unele masuri de rencadrare in functii a unor categorii de
personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora,
precum si alte masuri in domeniul bugetar, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 din 27 ianuarie 2010;

Un angajat din domeniul sanitar ( angajat in august 2010) a implinit la 15 iunie 20 de ani de vechime in munca. Pe fluturasul de salar ii apare la vechime 20 +2,5 la suta iar salariul de incadrare 1015, ptr muncitor calificat 1, in timp ce salariul unui angajat cu 24 de ani vechime este de 1149 cu spor de vechime specificat 25 la suta. Imi puteti spune va rog de unde apare diferenta?Din legea 284 si din 285/2010 nu reusesc sa gasesc.
Multumesc.

Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
stelarman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar lex_ethonor lex_ethonor va rog sa ma ajutati si pentru mine:lucrez la directia judeteana de paza mures,si as vrea sa stiu la ce sporuri am dreptul dupa 3 ani de vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza si sporul de vechime nicolas1982 nicolas1982 va rog sa imi spune-ti daca sporul de vechime, conform legi 284/2010, face parte din salariul de baza si daca da atunci cum se stabileste sau se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime giorgio74 giorgio74 buna seara,am lucrat peste 16 ani , in grupa a-1-a respective a-2-a,din 2006 lucrez in invatamint (personal auxiliar),si nu primesc spor de vechime ,care este ... (vezi toată discuția)