avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 31 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 31 Codul Muncii

Un angajat in perioada de proba este concediat printr-o decizie scrisa a angajatorului? Sau primeste doar o simpla notificare in baza art. 31? Ori primeste intai notificarea apoi decizia scrisa? :D
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 21 August 2011
Buna ziua,
nu conteaza cum ii spune angajatorul respectivei informari a salariatului ”notificare scrisa” sau ”decizie”. Practic legiuitorul cand a redactat textul art. 31 alin. (3) a folosit o formulare cat mai generala care sa includa orice fel de inscris/document SCRIS prin care salariatul este informat pe parcursul perioadei de proba ca va inceta contractul lui individual de munca incheiat cu acel angajator.

Important este doar ca salariatul sa se afle inca pe parcursul perioadei de proba cand primeste aceasta informare ca va inceta CIM-ul lui si din punct de vedere al formei, respectiva informare trebuie facuta IN SCRIS, indiferent ce nume ii da angajatorul: notificar, decizie, informare,etc.
Nicoleta85 a scris:

Un angajat in perioada de proba este concediat printr-o decizie scrisa a angajatorului? Sau primeste doar o simpla notificare in baza art. 31? Ori primeste intai notificarea apoi decizia scrisa? :D


Incetarea contractului de munca pe durata sau la sfaritul perioadei de proba se realizeaza prin simpla notificare, care are rolul doar de a instiinta cealalta parte cu privire la incetarea c.i.m. ... in practica, unii angajtori in loc de notificare emit decizie de incetare a c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. .. sunt valabile ambel variante.

De asemenea, partea nemultumita poate sesiza instanta de judecata daca apreciaza ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Codul muncii spune:
Art.31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

2. Asadar acest "poate" va da posibilitatea sa alegeti.

3. Va dau si un model de notificare:

S.C.___________________________


NOTIFICARE
Nr. ______ / ____________
privind incetarea contractului individual de munca


Dlui/Dnei ____________________________


Conform prevederilor art.31(3) din Legea nr. 53/2003, Codul muncii, reactualizata, va notificam incetarea contractului individual de munca nr._________ / ___________ incepand cu data de _______________ .


ADMINISTRATOR,

Semnatura salariatului
si data de primire a notificarii
Sunt foarte curioasa care ar putea fi ”posibila incalcare a legii” de care vorbeste colegul freelis daca aceasta notificare s-a facut inauntrul perioadei de proba stabilite prin CIM.

Modificarea adusa art. 31 de legea 40/2011 a venit tocmai sa stinga toate aceste posibile litigii in legatura cu incetarea CIM pe perioada de proba prin notificarea scrisa, de aceea se mentioneaza acum expres ca nu trebuie sa fie motivata notificarea si nu trebuie acordat preaviz. In trecut intr-adevar au existat litigii referitoare la incetarea CIM in perioada de proba printr-o simpla notificare, si au fost si instante care au considerat o asmenea maniera de incetare a CIM ca fiind abuziva - solutie care din punctul meu de vedere era gresita si atunci. Insa in prezent prin aceasta modificare adusa de legea 40/2011 articolului 31, e greu de crezut ca va mai exista o astfel de jurisprudenta, din moment ce exact aceste situatii au dorit sa fie eliminate.

Binenteles orice salariat sau angajator are dreptul de a contesta orice masura unilaterala de eecutare, modificare, suspendare sau incetare a CIM - insa nu vad care ar fi scopul unui asemenea demers in instanta, daca si numai daca notificarea este emisa inauntrul/ pe parcursul perioadei de proba.
O incalcare a legi ar fi sa i se comunice verbal si nu scris faptul ca i-a incetat c.i.m.
O alta incalcare , ar fi nerespectare conditiilor de forma a acelei notificari sau decizii de incetare a raportului de munca.

p.s.
nu m-am referit la termenul de emiterea pentru emiterea acestei notificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc angajator perioada de proba ginnyy ginnyy Codul Muncii stabileste prin art 31 posibilitatea stabilirii unei perioade de proba. Al 4 al acestui art. prevede ca: [i]Pe durata sau la sfârşitul ... (vezi toată discuția)
Notificare - concediu medical in perioada de proba Loredana_84 Loredana_84 La o societate, angajatul sofer este in perioada de proba. Angajatorul decide sa ii inceteze contractul de munca printr-o notificare. Angajatul insa este in ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in perioada de proba - preaviz ultear ultear Buna ziua, In momentul in care se constata ca un angajat nu face fata locului de munca in timpul perioadei de proba, si angajatorul doreste incetarea ... (vezi toată discuția)