avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare - Concediu medical in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare - Concediu medical in perioada de proba

La o societate, angajatul sofer este in perioada de proba. Angajatorul decide sa ii inceteze contractul de munca printr-o notificare. Angajatul insa este in alta localitate, cea de domiciliu, plecat nu stiu din ce cauza. Ii pot trimite notificarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (eventual cu valoare declarata) astazi 23.03.12 prin care sa il instiintez ca in 26.03.2012 ii inceteaza contractul? Angajatul ameninta angajatorul ca o sa aduca concediu medical luni 26.03 pana in 28.03. Pot totusi sa ii trimit notificarea si sa nu iau in considerare concediile medicale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 29 Martie 2012
Conform prevederilor codului muncii, republicat, art. 31(3) CIM in perioada de proba poate inceta printr-o notificare scrisa, fara preaviz.
Totusi conform art. 31(4) din acelasi cod, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, in CCM, RI si CIM.
Daca salariatul a anuntat angajatorul despre acest concediu medical, o eventuala actiune a angajatorului de notificare scrisa de incetare a CIM, chiar daca in perioada de proba, nu poate produce efecte, intrucat CIM este suspendat pe perioada suspendarii de drept a CIM (art. 50 litera "b").
Certificatul medical, eliberat in conditiile legii, repezinta ordin de plata pt angajator, prin urmare nu puteti ignora acest document.
Puteti sa-l notificati in scris despre incetarea CIM, in perioada de proba, in prima zi e activitate, dupa incetarea efectului unui certificat medical.
Problema e ca el aduce concediul medical doar pentru a amana incetarea contractului si nu are o boala reala.. A spus ca "vrea sa isi ia concediu medical de luni pana miercuri", de parca cunoaste cu certitudine faptul ca se va imbolnavi subit luni... Ma gandeam sa ii trimit notificarea care il instiinteaza ca ii inceteaza contractul de munca luni si sa astept pana la finalul zilei de luni transmiterea incetarii in Revisal, in ideea ca poate aduce un concediu medical...
Si daca aduce concediul medical, as putea chiar sa fac verificarea la domiciliu in ceea ce priveste starea lui (daca e intr-adevar bolnav), impreuna cu organele abilitate. Doar ca e in alta localitate si nu se prea merita efortul..
da, pe aceste considerente este corect.
1. Codul muncii spune:

Art.31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. (somaj)

2. - Asadar ii puteti face o notificare scrisa prin care sa-i comunicati incetarea CIM cu data de 24 sau 25 martie.
- Daca el va veni cu certificat medical cu o data ulterioara acesta nu mai este valabil pentru dvs. deoarece persoana nu mai este salariatul dvs.
Am facut incetarea contractului salariatului despre care vorbeam, in baza notificarii trimise acestuia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Acum el ameninta ca va da in judecata angajatorul pentru faptul ca i s-a desfacut contractul (pe motiv ca el in perioada in care a fost angajat a refuzat cel putin 3 alte locuri de munca, in favoarea acestuia).
Temerea mea e urmatoarea: eu i-am trimis vineri prin posta recomandata care il anunta ca luni i se va desface CIM. Evident ca documentul respectiv nu a ajuns in posesia salariatului chiar luni, astfel ca a aflat ulterior de desfacere, intrucat el oricum nu s-a mai prezentat la munca (nu stiu din ce motiv). Daca da in judecata angajatorul, ar putea acesta avea probleme prin faptul ca angajatul nu a luat la cunostinta de incetarea contractului anterior emiterii deciziei de incetare? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediere simona435 simona435 Buna ziua, Am fost angajata cu data de 08.10.2015 cu contract de munca pe perioada nedeterminata, iar pe data de 04.01.2016, angajatorul a venit la inchiderea ... (vezi toată discuția)
Nou angajat virgil6 virgil6 am un angajat care a venit 1 zi si azi mi a spus ca are o problema medicala si merge la medic,eu nu pot sa l concediez in perioada asta? (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba gthois gthois Buna ziua m-am angajat la o firma in data de 12.10.2009 iar contractul a fost semnat in data de 13.10.09 pe contract scrie ca am 30 zile de proba.Eu din data ... (vezi toată discuția)