La un condominiu, Asociatie de locatari, nu s-au putut intruni conditiile de constituire a unei asociatii de proprietari. Nu pun in discutie motivele. Pana acum cativa ani salariile angajatilor erau impozitate fain frumos si administratorul platea in fiecare luna impozitul la sectia financiara, la ghiseu, pentru care primea o chitanta....si dormea linistit. De cativa ani acest impozit nu ii mai este primit la sectia financiara pe motiv ca nu reprezinta o asociatie de proprietari. Mi se pare stupid din cel putin 2 motive.
1.Atata timp cat furnizorii de servicii admit sa furnizeze servicii unei asociatii de locatari fara a-si pune problema daca lucreaza cu o persoana fizica sau juridica, de ce Min. Finante nu vrea sa primeasca niste bani proveniti din impozitarea angajatilor acestor asociatii de locatari.
2. O comunitate de oameni care traieste si se gospodareste cum doreste (nimeni nu poate fi silit sa se inscrie intr-o asociatie daca nu vrea) e facuta responsabila de evaziune fiscala fara sa vrea. In schimb, daca e chemata in judecata, amenintata si penalizata pentru evaziune fiscala nu-si mai pune nimeni problema ca nu stie cu cine are de-a face, persoana fizica sau juridica.#-o
Iata care sunt dezavantajele netransformarii asociatiei de locatari in asociatie de proprietari:
1. Lipsa calitatii de persoana juridica cu drepturi depline in fata oricarei institutii publice de stat sau private, ceea ce inseamna ilegalitate in raporturile cu terti.
2. Proprietarii nu au dreptul la urmatoarele scutiri: de impozit pe veniturile din inchirieri ale spatiilor comune, din activitati economice etc., la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor, la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva furnizorilor de servicii publice (RADET, APA NOVA etc.) privind drepturile consumatorilor.
3. Nu se poate beneficia de o actiune simpla si rapida in justitie si de privilegiul imobiliar asupra bunurilor mobile si imobile ale restantierilor, la judecatorie, ceea ce inseamna ca restantierii care nu platesc intretinerea sunt foarte greu de judecat si de executat silit. Se mai poate spune ca proprietarii bun-platnici suporta cheltuielile restantierilor.
4. Nu se poate aplica un sistem propriu de penalizari, ceea ce inseamna pierderi de bani (cca. 40.000.000 lei vechi/an pentru un bloc de 60 de apartamente).
Ramanand ca asociatie de locatari, facturile la intretinere vor fi mai mari
5. Nu se pot elimina fraudele financiar-contabile si munca la "negru".
6. Nu se pot obtine finantari sau credite avantajoase, cu dobanda subventionata, pentru lucrari de reabilitare, consolidare sau modernizare.
7. Nu se pot deschide conturi bancare.
8. Nu se pot retribui persoanele care se implica in activitati practice sau cu raspundere in cadrul blocului.
9. Riscul proprietarilor de a primi in fiecare zi amenzi de la primarie, fisc, ITM etc.
10. Cresc pierderile financiare datorita degradarii cladirii si a instalatiilor, creste riscul de a ramane oricand fara apa rece si calda, caldura, gaze, energie electrica, canalizare etc.
11. Netransformarea in asociatie de proprietari este primul pas spre a duce statutul blocului la stadiul de "ghetto".
Costurile infiintarii asociatiei de proprietari
Transformarea din asociatie de locatari in asociatie de proprietari .
Am inteles problema cu tertii si multumesc frumos pentru raspuns, intarindu-mi convingerea personala ca infiintarea unei Asociatii de proprietari este utila,macar si pentru faptul ca te aseaza, ca si comunitate, in randul lumii.
Totusi, revin cu obstinatie, si intreb: asa ghetto cum riscam sa ajungem, pana una alta de curatenia in acel bloc se ocupa cineva, de strangerea facturilor, de calculul intretinerii si de incasarea banilor se ocupa cineva, de verificarea dosarelor lunare se ocupa cineva..... si toti acesti cineva sunt remunerati, ca nu fac munca voluntara. Blocul trebuie sa functioneze si cativa oameni se straduiesc sa-l tina cat de cat la linia de plutire pentru a nu se transforma in ghetto. Intrebarea mea este : unde se pot varsa niste impozite pe aceste indemnizatii lunare (spuneti-le cum vreti) pentru a nu fi acuzati de frauda fiscala.
Sa nu fie niciun locsor in buzunarul statului unde sa poata fi primiti acesti bani?
Sa inteleg ca statul roman ne santajeaza spunandu-ne: \"Daca nu esti persoana juridica nu discut cu tine\" si pe de alta parte vine pe la spate, te inhata de guler si te penalizeaza?
Nu stiu cate asociatii de locatari mai sunt, dar e tragi-comic sa nu-ti fie primiti niste bani pe care vrei sa-i dai. Refuz sa cred asta.
Pasul urmator al rationamentului imi spune ca undeva este o fisura fie legislativa, fie de interpretare a legislatiei. Pe de o parte, prin legea 230, asociatiile de locatari sunt silite sa se transforme in asociatii de proprietari, ca altfel comit ilegalitati si vor fi sanctionate.....pai pe cine sanctioneaza statul?...ca nu suntem persoana juridica....pe fiecare locatar in parte sau cum?
Pe de alta parte, peste tot, in toate codurile posibile mi se garanteaza dreptul de a alege sa fiu intr-o asociatie sau nu.
Daca majoritatea locatarilor din acea comunitate nu doreste sa constituie asociatia de proprietari aceasta nu se poate constitui.
Concluzia ar fi ca statul, prin hiatusul pe care l-a provocat in legislatie intre obligatia de a te transforma in asociatie de propritari si drepturile omului clamate si ignorate, de fapt, ne transforma pe noi, locatarii dintr-un bloc, care nu vrem sa ne unim intr-o asociatie de proprietari, care ne gospodarim cum vrem noi si care vrem sa ne platim darile catre stat, in niste paria. Asta nu se poate!
Dincolo de consideratiile de mai sus si revenind la concretul cenusiu al existentei, fac apel la toti consultantii financiari de pe acest site sa ma indrume unde putem plati niste amarate de impozite daca nu suntem persoana juridica si nici persoana fizica.