avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanþieri la întreþinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanþieri la întreþinere

Bună ziua.

În cazul unei asociaţii de locatari, nu de proprietari, cum se pot recupera sumele restante ale locatarilor pe cale judecătorească? Este posibilă această cale, ţinând cont că o astfel de asociaţie nu are personalitate juridică? Somaţiile de plată de la furnizori şi facturile vin cu penalizări ce se aplică asociaţiei de locatari, şi nu restanţierilor, aşa încât răspunderea în eventualele litigii cu furnizorul aparţine strict restanţierilor.

Cum se poate rezolva o astfel de situaţie?

Vă mulţumesc.

Cel mai recent răspuns: ion.escu , utilizator 10:36, 15 Septembrie 2013
Puteti chema in judecata restantierii pentru recuperarea restantelor . In acelasi timp demarati procedura de infiintarea Asociateii de proprietari , se va solutiona mai inainte de terminarea procesului cu restantierii si veti depune hotararea.
Incorect D-na Cazacu: calitatea procesuala activa trebuie sa existe in momentul introducerii actiunii si pe tot parcursul judecarii cauzei, alaturi de interes si obiectul actiunii.

Prin urmare, singura varianta este sa fie constituita in mod legal asociatia de proprietari si abia apoi sa actionati restantierii, putand recupera datoriile pe max 3 ani in urma.
@gerberga Va multumesc pentru raspuns-il asteptam asa cum l-ati formulat dvs., eu fiind tocmai unul dintre restantieri.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
ion.escu, utilizator
@cazacuioana Da, din punctul lor de vedere ar fi "corect" asa. De altfel procedura de infiintare a asociatiei a fost demarata in urma cu trei ani de catre subsemnatul, dar finalizarea a fost stopata de la sine prin neprezentarea actelor asociatiei de locatari pentru transferul patrimoniului - care avea si un minus consistent in gestiune. Deci, daca atunci cand am solicitat verificarea actelor nu existam ca asociatie cu statut juridic, toate plangerile si demersurile mele in a lamuri situatia lovindu-se de acelasi raspuns - lipsa personalitatii juridice, acum putem face repede-repede o asociatie numai sa-i infundam pe restantieri? Sau, in cazul acesta, putem sa ne adresam cum si cand vrem noi instantelor? In numele cui? Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
ion.escu, utilizator
Asociatia, chiar daca este de locatari, trebuie gestionata si administrata, asa cum se intampla si in cazul asociatiei de proprietari.
Daca sunt doua asociatii pe aceeasi strada, una de locatari si cealalta de proprietari, ambele sunt populate cu oameni care au drepturi si obligatii. Nu sunt vopsiti diferit.
Ambele asociatii beneficiaza de utilitati, apa, energie... la aceeasi parametri.
Restantierii ambelor asociatii pot fi obligati sa-si achite debitele prin mai multe metode si cai, pornind de la calcularea de penalizari, la notificari, la sistarea utilitatilor si mergand pana la actionarea in judecata.
Sunt inca mii de asociatii de locatari in Romania iar in multe instante judeca atat procese intentate de asociatii de locatari cat si de asociatii de proprietari, in aceeasi zi, de aceeasi instanta....
Cei ce conduc asociatiile (indiferent de care) trebuie sa actioneze pentru ca au aceleasi sanse. Dar nimeni nu are vreo sansa daca sta cu mainile in san.

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari IonutV21 IonutV21 Buna ziua.Daca ma puteti ajuta, am o intrebare legata de asociatia de locatari.Locatarii (chiriasi ANL) dintr-un bloc au infiintat o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Nu se mai aplica penalizari? mazepas mazepas buna ziua...recent am auzit ca s-a emiso ordonanta de guvern in care se specifica , ca asociatiile de proprietari nu mai au dreptul sa aplice penalizari la ... (vezi toată discuția)