avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanþieri la întreþinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanþieri la întreþinere

Bună ziua.

În cazul unei asociaţii de locatari, nu de proprietari, cum se pot recupera sumele restante ale locatarilor pe cale judecătorească? Este posibilă această cale, ţinând cont că o astfel de asociaţie nu are personalitate juridică? Somaţiile de plată de la furnizori şi facturile vin cu penalizări ce se aplică asociaţiei de locatari, şi nu restanţierilor, aşa încât răspunderea în eventualele litigii cu furnizorul aparţine strict restanţierilor.

Cum se poate rezolva o astfel de situaţie?

Vă mulţumesc.

Cel mai recent răspuns: ion.escu , utilizator 10:36, 15 Septembrie 2013
Va multumesc pentru raspuns, insa cred ca sunteti partinitor, ca in fata instantei atunci cand trebuie sa pledati o cauza. Va intreb, revenind la intrebarea mea de mai sus, daca lipsa personalitatii juridice a asociatiei de locatari impiedica pe oricare dintre locatari sa primeasca rezolvari in instanta, si nici interventia in "treburile asociatiei de locatari" a oricarui organism de control (procuratura, politie, instanta) nefiind acceptata - asa scrie in legea 230/2007, cum ar fi posibil sa incalcam legea si sa actionam in instanta pe cineva din asociatie? Adica, pentru a reclama o neregula cu consecinte financiare in cadrul asociatiei de locatari asupra fiecaruia dintre membrii ei nu se poate admite - nu exista personalitatea juridica, dar, daca vrem sa recuperam bani din restante - se poate? Eu stiam ca unde e lege nu e tocmeala...
In asociatia de locatari a dv., fara personalitate juridica, cine actioneaza in justitie restantierii?
Presedintele asociatiei de locatari? Cine este el? Unde este, in ce document, se scrie ca el reprezinta pe cineva?
Pana la infiintarea asociatiei de proprietari el este o persoana fizica, informal si numai atat aleasa de celelalte persoane fizice din bloc. Dar reprezentarea lui se opreste la usa blocului.

Ca furnizorii va dau utilitatile, asta se intampla si se admite pentru ca s-a mostenit o situatie dinainte de '89 si ca exista inca infrastructura. Daca se emit facturi pe o entitate nejuridica asta este treaba furnizorilor, numai ca ei au la dispozitie si posibilitatea de a opri furnizarea acestor utilitati. Iar unii dintre ei chiar insista cu sanse mari de a opri utilitatile, ca sa vina la contractare reprezentantul legal al asociatiei. Or daca el nu exista pentru ca asociatia este de locatari, riscul de a nu se mai incheia contract este destul de mare. Si argumentul este simplu: in caz de neplata si chemare in justitie pentru plata restantelor, acolo trebuie sa existe un reprezentant legal, altfel pot pierde procesul.

Teoria este una, practica insa e alta. Depinde foarte mult de cine admite si judeca actiunea unei asociatii de locatari. In unele cazuri este admisa actiunea, in altele nu, din pricina de lipsa calitate procesuala.
ion.escu a scris:
.. daca lipsa personalitatii juridice a asociatiei de locatari impiedica pe oricare dintre locatari sa primeasca rezolvari in instanta, si nici interventia in "treburile asociatiei de locatari" a oricarui organism de control (procuratura, politie, instanta) nefiind acceptata - asa scrie in legea 230/2007, cum ar fi posibil sa incalcam legea si sa actionam in instanta pe cineva din asociatie?

Lipsa personalitatii juridice nu impiedica asociatia sa-i actioneze pe restantieri in instanta dar nici cetatenii ce sunt in acea asociatie sa actioneze in instanta asociatia ori pe altcineva din bloc, din scara...
Nu scrie nicaieri in legea 230/2007 ca nu ar fi acceptate actiunile in instanta daca asociatia de locatari nu s-a transformat in asociatie de proprietari. In legea 230/2007 se spune ca proprietarii pot sa se organizeze in asociatii de proprietari si nu ca ar fi obligati.


Sustin cele afirmate mai sus de @Adriantot. Noi suntem o as. de locatari de peste 500 apt. Din motive ”diverse” nu am reusit transformarea in as. prop. nici pana astazi si functionam bine-merci, nu am avut nici-o problema in instanta din acest punct de vedere. Sigur, in cateva sentinte ni s-a atras atentia ca..., dar totul a fost OK. Am avut si cateva actiuni in care furnizorii principali (apa si termo), ne-au actionat in instanta (penalizari). La unele am pierdut, la altele am avut castig de cauza, ca de, asa-i la proces!
Va multumesc pentru raspuns. Sper ca in eventualitatea ca s-ar ajunge totusi la instanta - lucru evident nedorit nici de mine - sa se aplice litera legii si cei care tin cu dintii de administrarea imobilului in forma aceasta, de asociatie fara personalitate juridica, sa inteleaga ca - chiar daca in cele din urma vor trebui sa arate actele contabile, cu toate consecintele neplacute pentru d-lor - trebuie sa constituie asociatia de proprietari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari IonutV21 IonutV21 Buna ziua.Daca ma puteti ajuta, am o intrebare legata de asociatia de locatari.Locatarii (chiriasi ANL) dintr-un bloc au infiintat o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Nu se mai aplica penalizari? mazepas mazepas buna ziua...recent am auzit ca s-a emiso ordonanta de guvern in care se specifica , ca asociatiile de proprietari nu mai au dreptul sa aplice penalizari la ... (vezi toată discuția)