avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectul constitutiv al inscrierii in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectul constitutiv al inscrierii in cartea funciara

Art. 56
(1) Dispozitiile art. 557 alin. (4), art. 565, art. 885 alin. (1) si art. 886 din Codul civil se aplica numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pana la data prevazuta la alin. (1), inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale, pe baza actelor prin care s-au transmis, constituit ori modificat in mod valabil, se face numai in scop de opozabilitate fata de terti...
deci efectul constitutiv se va produce la un termen viitor,la data finalizarii lucrarilor de cadastru...
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 16:31, 22 August 2011
Asa este. Sunt norme tranzitorie. Este vorba de art. 56 din Legea nr. 71/2011 pentru punere in aplicare codului civil nou. Observati titlu al capitol si al sectiunea: CAPITOLUL V Dispozi?ii cu privire la cartea a III-a ,"Despre bunuri"a Codului civil ?i cu privire la unele legi. SEC?IUNEA 1. Dispozi?ii tranzitorii ?i de punere în aplicare a c?r?ii a III-a,,Despre bunuri" a Codului civil.
Ceea ce se produce in viitor este aplicarea plina al articole citate. Adica, caracter constitutiv al regimen de achizitiile imobiliare prin inregistrarea in carta funciara, cu anumite exceptiile (art.557. alin.(4)), ratificat la 885, pentru drept de proprietatea si 886 pentru alte drepturilor reale, si cu exceptiile generale adnotate la art. 887 pentru executare silite, mostenire, accesiune naturala, expropiere, cu tot ce dobanditor in aceste cazuri nu va putea se vinde pana nu se inscrie la carta funciara.
Regimen germanic care se desparte de cel francez, initial mostenit.
Intrebarea: ce se intampla in caz ce nu este inregistrat un bon imobil dobandit prin act autentic si ne inscrise din motivele diverse dupa finalizarii lucrarilor de cadastru?. Cat timp trebuie sa astept cel care le are inscris pentru a sa-l vinda incodata?. Consecintele sunt nedrepte. ¿Ne despartim de principiul iustitiei pentru a aplica securitatea juridica?.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament achizitionat prin licitatie eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. Am achizitionat un apartament prin licitatie publica. Debitorul avea datorii la Raiffeisen care l-a scos la licitatie, iar din actele executorului ... (vezi toată discuția)
Cand se transfera dr de proprietate conform noului cod civil? adela05 adela05 Care este momentul la care se transfera dr de proprietate, conform noului Cod Civil? Ma ajutati si cu nr art? Multumesc (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)