avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament achizitionat prin licitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament achizitionat prin licitatie

Buna ziua.
Am achizitionat un apartament prin licitatie publica. Debitorul avea datorii la Raiffeisen care l-a scos la licitatie, iar din actele executorului bancar reiesea ca este ipotecat la BRD. Am platit intreaga suma pentru care a fost adjudecat, iar executorul a impartit banii: chelt.executie, Impozite si taxe, Raiffeisen, iar BRD comunicandu-i ca debitorul nu are nici o datorie la ei, restul de bani i-a virat debitorului. Am primit actul de adjudecare in care scrie ca apartamentul este liber de sarcini. Ulterior cei de la BRD mi-au comunicat ca apartamentul era depus ca si garantie imobiliara pentru o alta persoana, iar dansii au verificat initial numele debitorului iar acesta aparea fara datorii. Au mai precizat ca dansii nu vor ridica niciodata ipoteca.
As dori sa stiu daca eu imi pot inregistra apartamentul in Cartea funciara (liber de sarcini), iar daca nu, ce actiune trebuie sa intreprind.
Precizez, daca are vreo relevanta, ca licitatia si virarea banilor de catre mine au fost facute inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, iar actul de adjudecare a fost intocmit ulterior acestei date.
As dori sa stiu ce inseamna "Prescriptiile incepute la epoca publicarii acestui codice se vor regula dupa legile cele vechi"
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: eleodor-popescu , utilizator 12:43, 5 Noiembrie 2011
Ipoteca era inscrisa la cartea funciara.Executorul nu a avut extrasul de carte funciara?Daca-i aparea ca exista ipoteca, cum a intocmit actul de adjudecare?Trebuia sa verifice acea ipoteca instituita in favoarea BRD.
Ba da . Initial a spus ca banii trebuiau distribuiti prioritar catre BRD, dar in momentul cand a primit de la acestia raspunsul ca debitorul executat nu are nici o datorie catre acestia, restul de bani din executie i-a distribuit catre debitor

Cele mai importante noutati aduse de noul Cod Civil privind materia regimului de Carte Funciara sunt:

• Conferirea de efect constitutiv de drepturi inscrierii in Cartea Funciara.
Aceasta modificare nu este de aplicabilitate imediata, deoarece art. 56 din Legea nr. 71/2011 prevede ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara (conform art. 557, alin.4; art. 565; art. 885, alin. 1 si art.n886) va fi aplicat numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii nr.7/1996.

Exista insa doua conditii ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara sa opereze:
- Lucrarile de cadastru la nivel de unitate administrativ-teritoriala sa fie finalizate;
- Pentru imobilele respective sa fi fost deschise la cerere sau din oficiu Carti Funciare conform Legii nr. 7/1996.

Codul civil nu prevede, insa, un termen de finalizare in privinta indeplinirii lucrarilor de cadastru la nivelul unei unitati administrativ-teritoriale, fapt care amana cu mult in viitor aplicabilitatea dispozitiilor si, respectiv, indeplinirea efectului constitutiv de drepturi prin inscrierea de Carte Funciara.

•Efectul achizitiv al inscrierii de Carte Funciara.
Publicitatea nu valideaza dreptul, actual sau faptul supus ori admis la publicitate, insa poate produce efecte achizitive in favoarea tertilor dobanditori de buna-credinta, in cazurile expres prevazute de lege (art. 20, alin. 3 Cod Civil).

Totodata, oricine a dobandit cu buna-credinta vreun drept real inscris in Cartea Funciara in temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului inscris in folosul sau, chiar daca la cererea adevaratului titular, dreptul autorului sau este radiat din Cartea Funciara (art. 901, alin.1 Cod Civil).

Buna-credinta a celui inscris in Cartea Funciara trebuie sa existe in momentul inregistrarii cererii de inscriere si in momentul intrarii in posesie.

Cand cel inscris in Cartea Funciara cu buna-credinta ca titular al unui drept real asupra unui imobil exercita o posesie neviciata asupra imobilului timp de 5 ani dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere in Cartea Funciara, drepturile sale nu vor mai putea fi contestate, chiar si in cazul in care drepturile sale au fost inscrise fara cauza legitima.

Prevederile Noului Cod Civil incearca sa sublinieze si sa extinda rolul Cartii Funciare in constituirea, modificarea si stingerea drepturilor reale imobiliare, insa unele aspecte nu sunt reglementate clar si de aceea unele din aceste situatii raman fara un raspuns legislativ clar determinat.



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in rectificarea notarii??? grozavu grozavu Am o situatie mai neobisnuita: - in 2004 se cumpara un imobil (apartament) liber de sarcini, prin act de adjudecare (vanzare silita). Fostul proprietar a fost ... (vezi toată discuția)
Evacuarea imobilului adjudecat! Davrox Davrox Am participal la o licitatie a unui apartament si am fost declarat adudecatar. Am depus banii si am primit actul de adjudecare. Acum va trebui sa recurg la ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata Lucc Lucc X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)