avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard imprejmuire proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard imprejmuire proprietate

Buna ziua!Locuiesc la tara si prin natura pozitiei am doar un vecin : in partea de sud se afla proprietatea vecinului,iar la nord este un ,,canal,,de scurgere a apeler pluviale. Intrebarea este:ce obligatie revine fiecarui proprietar in legatura cu gardul de imprejmuire? Mai concret,gardul din fata casei mele, deci din spatele casei vecinului,cine este dator sa-l faca?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:51, 22 August 2011
Codul civil inca in vigoare stabileste numai urmatoarele referitor la gardul ce desparte proprietatile:
"Art. 606
Orice gard ce desparte dou proprietati se socoteste comun, afara dac numai una singura din dou proprietati va fi ngradita, sau de nu va fi titlu sau posesiune indestulatoa-re care sa constate din contra."

In Codul civil nou, care va intra in vigoare de la 01 Octombrie 2011 se stabileste mai precis:
Art. 560
Obligatia de granituire
Proprietarii terenurilor nvecinate sunt obligati s contribuie la granituire prin reconsti-tuirea hotarului si fixarea semnelor corespunztoare, suportand, n mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Art. 561
Dreptul de Ingradire
Orice proprietar poate sa isi ngrdeasca proprietatea, suportand, in condiiile legii, cheltuielile ocazionate.
Multumesc mult pentru informatie!Totusi,nu s-a lamurit problema mea:cine este OBLIGAT sa faca gardul respectiv?Repet, gardul din fata casei mele,deci din spatele casei vecinului. Va multumesc si va rog sa ma ajutati.
Amandoi sunteti obligati in egala masura.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie gard monabuse monabuse Buna-ziua ! Tatal meu locuieste la tara . In spatele casei detine o gradina pentru legume pe care doreste sa o ingradeasca . Exista linie de hotar ... (vezi toată discuția)
Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)
Se poate construi un gard din caramida fara aprobarea primariei si acordul meu? maria2424 maria2424 Buna ziua ! Astazi am fost anuntat ca vecinului meu nu ii mai convine gardul de lemn dintre noi si ca doreste gard din caramida. Prima intrebare - are voie ... (vezi toată discuția)