Buna ziua!Locuiesc la tara si prin natura pozitiei am doar un vecin : in partea de sud se afla proprietatea vecinului,iar la nord este un ,,canal,,de scurgere a apeler pluviale. Intrebarea este:ce obligatie revine fiecarui proprietar in legatura cu gardul de imprejmuire? Mai concret,gardul din fata casei mele, deci din spatele casei vecinului,cine este dator sa-l faca?
Codul civil inca in vigoare stabileste numai urmatoarele referitor la gardul ce desparte proprietatile:
"Art. 606
Orice gard ce desparte dou proprietati se socoteste comun, afara dac numai una singura din dou proprietati va fi ngradita, sau de nu va fi titlu sau posesiune indestulatoa-re care sa constate din contra."
In Codul civil nou, care va intra in vigoare de la 01 Octombrie 2011 se stabileste mai precis:
Art. 560
Obligatia de granituire
Proprietarii terenurilor nvecinate sunt obligati s contribuie la granituire prin reconsti-tuirea hotarului si fixarea semnelor corespunztoare, suportand, n mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Art. 561
Dreptul de Ingradire
Orice proprietar poate sa isi ngrdeasca proprietatea, suportand, in condiiile legii, cheltuielile ocazionate.
Multumesc mult pentru informatie!Totusi,nu s-a lamurit problema mea:cine este OBLIGAT sa faca gardul respectiv?Repet, gardul din fata casei mele,deci din spatele casei vecinului. Va multumesc si va rog sa ma ajutati.
Constructie gard
monabuse
Buna-ziua !
Tatal meu locuieste la tara . In spatele casei detine o gradina pentru legume pe care doreste sa o ingradeasca . Exista linie de hotar ... (vezi toată discuția)
Gard casa
diannefr
La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea.
Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)