avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

Nesemnarea fisei de post poate duce la desfacerea contractului individual de munca??
Cel mai recent răspuns: vasilescu costel , utilizator 09:40, 23 August 2011
Refuzul salariatului de a semna fisa postului poate constitui o abatere disciplinara, dar nu una suficienta pentru a se dispune in temeiul sau masura disciplinara a desfacerii contractului de munca.
Desfacerea contractului de munca este cea mai grava sanctiune impotriva salariatului care se dispune ca urmare a savarsirii unor abateri grave de la disciplina muncii. Criteriile de apreciere a gravitatii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.250 lit.a-e din Codul muncii, in care nu se incadreaza si fapta a de a refuza semnarea fisei postului.
Trebuie sa aveti motive intemeiate pentru a nu semna fisa postului.De regula cand se intocmesc astfel de fise se consulta sefii ierarhici care stiu cam ce poate fiecare din oamenii din subordine.Problema apare cand patronul intocmeste aceste fise de capul lui si te trezesti cu 10 pagini de atributiuni.Conform codului muncii:
ART. 264 (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o
durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Pana la desfacerea contractului de munca se va desfasura o cercetare disciplinara in care aveti ocazia sa dovediti faptul ca atributiunile scrise in fisa postului nu intra in competenta dv.Pesrsonal nu cred ca este un motiv de concediere.Daca totusi se va ajunge aici sanctiunea disciplinara o puteti contesta in instanta in termen de 30 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului : mariuca4 mariuca4 Eu nu am semnat fisa postului in ziua in care am primit-o deoarece am dorit sa vad cateste de bine intocmita. Nici nu mi-a cerut nimeni atunci acea semnatura ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca carmenstan carmenstan Se modifica structura si se infiinteaza un nou compartiment ..personalul trebuie dirijat din cel existent -trebuie sa ne incadram in bugetul de cheltuieli- una ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului Gabriela Borcea Gabriela Borcea Fisa postului s-a modificat total fata de cea existenta (din casier trezorier in lucrator comercial) Ce se poate intampla daca semnez noua fisa a postului ... (vezi toată discuția)