avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu- CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu- CCM

Am avut o concediere individuala cf. art 65/1 CM in CCM la nivel de unitate se precizeaza acordarea salariatului unei compensartii de cel putin un salariu lunar , in afara drepturilor cuvenite la zi ,
Va rog sa-mi spuneti daca la acel salariu acordat la compensatie se retin contributiile ,
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 23 August 2011
1. Angajatorul nu plateste contributria pentru somaj si fondul de garantare.
2. Salariatului nu i se retine si vireaza contributia pentru somaj.
Buna ziua ,

Da conf Cod Fiscal se incadreaza la venituri din salarii art 55 k
22.08.2009 a scris:

Am avut o concediere individuala cf. art 65/1 CM in CCM la nivel de unitate se precizeaza acordarea salariatului unei compensartii de cel putin un salariu lunar , in afara drepturilor cuvenite la zi ,
Va rog sa-mi spuneti daca la acel salariu acordat la compensatie se retin contributiile ,
Va multumesc mult !

Potrivit definitiei date de Codul fiscal veniturilor din salarii, compensatiile acordate salariatilor concediati individual sunt considerate venituri din salarii si impozitate ca atare - 16%.

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002 prevede ca nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

Fata de faptul ca sumele reprezentand compensatii banesti individuale nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, nu se datoreaza nici contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, intrucat aceasta contributie se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Vedeti si
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea unui pensionar Dana Salomia Dana Salomia Am si eu nevoie de ajutor. Am o angajata care este pensionara pe caz de boala, gradul III de invaliditate. Este angajata cu 4 ore / zi. Vreau sa stiu daca ii ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu nu se ia in calcul la somaj??? dora_lin20022001@yahoo.com dora_lin20022001@yahoo.com buna, firma la care am lucrat a facut reduceri de personal si ni s-a dat un salariu compensatoriu.Pe adeverinta de la firma, acesta s-a adaugat la salariu din ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj gicuta gicuta Buna ziua As dori sa va intreb care este baza de calcul a contributiei pentru somaj in cazul in care un salariat nu a lucrat intreaga luna. Aceasta este ... (vezi toată discuția)