avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul compensatoriu nu se ia in calcul la somaj???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul compensatoriu nu se ia in calcul la somaj???

buna, firma la care am lucrat a facut reduceri de personal si ni s-a dat un salariu compensatoriu.Pe adeverinta de la firma, acesta s-a adaugat la salariu din ultima luna astfel ca baza de calcul s-a dublat fata de lunile precedente. Cei de la agentia de somaj (sector 2) nu vor sa ia in calcul si salariul compensatoriu desi au fost platite contributiile pt somaj (ale firmei si ale mele); as vrea sa inteleg de ce. Ma puteti ajuta?
Va multumesc, Mihaela
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 27 August 2009
1. Legea 76/2002, art.39(2), lit.b) vorbeste de media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni.
2. Dar, pentru platile compensatorii nici angajatorul, nici salariatul nu platesc contributia pentru somaj.
3. A se vedea: Codul fiscal, art55(4), lit.j;
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns, domnule tudor valeriu.
Cf. normelor la lg 76/2002, contributia la somaj se datoreaza asupra a aproape toate sumele care intra in fondul de salarii, dar compensatiile in cazul concedierii din initiativa angajatorului sunt expres exceptate/
art 14 din norme:
Art. 14. - (1) Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj,

(2) Nu se includ în baza de calcul prevăzută la alin. (1) sumele reprezentând:
e) compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor;
multumesc si dumneavoastra, am inteles acum. Firma a cumulat salariu ultim cu salariul compensatoriu si a platit impozit pentru toata suma, ceea ce e gresit dupa cum am inteles aici.O greseala a firmei, iar eu am avut incredere in firma
Angajatorul a facut bine cand a cumulat sumele si a retinut impozitul, precum si CAS si CASS. Numai somajul nu trebuia retinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu- ccm 22.08.2009 22.08.2009 Am avut o concediere individuala cf. art 65/1 CM in CCM la nivel de unitate se precizeaza acordarea salariatului unei compensartii de cel putin un salariu ... (vezi toată discuția)
Salariile compensatorii fac parte din baza de calcul a indemnizatiei de somaj? bnc bnc In decembrie 2013 am incheiat contractul de munca prin acordul partilor in urma acestei \\"\'demisii\\" primind o compensatie financiara echivalenta a 24 de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa plecari voluntare andreea410 andreea410 Buna seara. Am o nelamurire cu privire la calcularea indemnizatiei de somaj. Am plecat de la firma la care lucram prin programul de plecari ... (vezi toată discuția)