NU, un contract de v-c cu clauza de uzufruct catre succesibilii in linie dreapta, facut fara acordul celorlalti succesibili, este atacabil, conf, disp. art. 845 C. civil. Astfel, val. bunurilor instrainate va fi socotita in portiunea disponibila ( in cazul unei persoane cu 3 copii, aceasta este de 1/4 din avere si de aceasta portiune puteti dispune in favoarea oricui), iar excedentul, daca este, se va trece in masa succesiunii, la fel ca la donatii.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca bunurile dobandite in timpul casatoriei se prezuma a fi comune, deci imobllul cumparat dupa a doua casatorie in principiu ar trebui sa fie bun comun cu a doua sotie, astfel ca dvs sa puteti lasa mostenire doar cota de 1/2 din imobil.
Din cota dvs, sotul supravietuitor, daca exista, are dreptul la 1/4, iar din 3/4 ce ramane dupa ce sotul isi ia partea, copiii au dreptul fiecare la o rezerva de 3/16, si 3/16 ramane cotitate disponibila.
Singura varianta inatacabila ar fi o V-c cu intretinere. O vanzare simpla s-ar putea ataca, si cei doi copii ar trebui sa demonstreze ca pretul a fost efectiv platit si vanzarea nu a fost fictiva - al treilea ar putea invoca faptul ca pretul nu s-a gasit in masa succesorala
Eu va recomand sa incheiati un contract de intretinere, in care copiii dvs ( ambii) vor fi debitori ai obligatiei de intretinere. Includeti in contract dreptul dvs de abitatie pt tot restul vietii. Un pact comisoriu de gradul III mi se pare a fi cel mai potrivit, o eventuala rezolutiune a contractului nu ar necesita timp, bani si drumuri. La un cabinet notarial se rezolva usor aceasta problema.
Catalin