avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecinul meu . un parinte disperat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecinul meu . un parinte disperat

am fost casatorit si am un copil din prima casatorie ,dar nu am avut bunuri in comun cu prima sotie.M-am recasatorit,si am cumparat o locuinta pe numele meu ,cu care mai am 2 copii,.As dori sa stiu ce acte trebuie sa fac ca in cazul in care eu asi, deceda,sa nu se ajunga la conflicte intre copii in privinta mostenirii,si cum as putea sa las de acum,totul clar si legal,pt. a mostenii cei doi copii din a doua casatorie ,fara ca celalalt din prima casatorie sa intre in drepturi.


Deasemenea am mers, la mai multe notariate, sa cer sfatul < iar notarii se contrazic.>
notarul numarul 1 - sa fac un C-V simplu
2- sa fac un C-V cu clauza de intretinere, < pe unul din copii < care are venituri mai mari, din cei 2 copii
3 sa fac un C-V cu habitat viager, sau cu uzulfruct viager, si sa primesc si o suma de bani
4 sa fac un contract de intretinere, simplu sunt confuz si nu stiu ce sa aleg, pt asta apelez la sfaturile dumneavoastra.

Va multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: catalin_just , utilizator 10:01, 27 August 2008
varianta a treia propusa de notar este corecta . v/c cu uzufruct si abitatiecatre cei doi-trei copii
NU, un contract de v-c cu clauza de uzufruct catre succesibilii in linie dreapta, facut fara acordul celorlalti succesibili, este atacabil, conf, disp. art. 845 C. civil. Astfel, val. bunurilor instrainate va fi socotita in portiunea disponibila ( in cazul unei persoane cu 3 copii, aceasta este de 1/4 din avere si de aceasta portiune puteti dispune in favoarea oricui), iar excedentul, daca este, se va trece in masa succesiunii, la fel ca la donatii.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca bunurile dobandite in timpul casatoriei se prezuma a fi comune, deci imobllul cumparat dupa a doua casatorie in principiu ar trebui sa fie bun comun cu a doua sotie, astfel ca dvs sa puteti lasa mostenire doar cota de 1/2 din imobil.
Din cota dvs, sotul supravietuitor, daca exista, are dreptul la 1/4, iar din 3/4 ce ramane dupa ce sotul isi ia partea, copiii au dreptul fiecare la o rezerva de 3/16, si 3/16 ramane cotitate disponibila.

Singura varianta inatacabila ar fi o V-c cu intretinere. O vanzare simpla s-ar putea ataca, si cei doi copii ar trebui sa demonstreze ca pretul a fost efectiv platit si vanzarea nu a fost fictiva - al treilea ar putea invoca faptul ca pretul nu s-a gasit in masa succesorala
Eu va recomand sa incheiati un contract de intretinere, in care copiii dvs ( ambii) vor fi debitori ai obligatiei de intretinere. Includeti in contract dreptul dvs de abitatie pt tot restul vietii. Un pact comisoriu de gradul III mi se pare a fi cel mai potrivit, o eventuala rezolutiune a contractului nu ar necesita timp, bani si drumuri. La un cabinet notarial se rezolva usor aceasta problema.

Catalin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)