avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trecerea de la contract de munca pe o perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trecerea de la contract de munca pe o perioada nedeterminata la determinata

As avea o intrebare.... pana acum am avut contractele de munca pe o perioada nedeterminata si am dori sa trecem la perioada determinata, este posibila aceasta trecere?
Am citit in Codu muncii dar sincer...nu am fost destul de lamurit, credeti ca ma puteti ajuta?
Care sunt pasii si care sunt regulile pentru a schimba perioada contractuala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 25 August 2008
dat fiind fiind faptul ca la art.17 din CM, durata este supusa negocierii prin act aditional si omul semneaza, este legal, doar ca este neobisnuit.
Codul muncii instituie regula potrivit careia modificarea clauzelor contractului individual de munca se poate realiza numai prin acordul partilor. In schimb, regula este aceea ca se incheie pe durata nedeterminata un contract individual de munca si numai prin exceptie se poate incheia contract de munca pe durata determinata. De exemplu numai pe o anumita perioada de timp se angajeaza un om urmand ca mai apoi sa se treaca pe durata nedeterminata sau sa inceteze raporturile de munca. este intr-adevar neobisnuit dar se practica....in realitate este vorba despre o cencediere mascata cu avertisment legal....sau nu....
Ar fi bine daca ati preciza motivul trecerii de la CIM pe perioada nedeterminta la CIM pe perioada determinata.
Cum v-au spus si colegii mei, regula este CIM pe perioada nedeterminata. CIM pe perioada determinata se incheie numai in anumite conditii. Presupunand ca feceti ceea ce ati zis, dupa ce expira perioada legala de incheiere a CIM pe perioada determinata sunteti obligat sa faceti CIM pe perioada nedeterminta pentru postul respectiv. Si atunci unde vreti sa ajungeti?
Daca insistati, totusi, puteti inceta CIM actuale si incheiati altele pe durata determinata. Dar va complicati si are un iz de cacealma.
still a scris:

As avea o intrebare.... pana acum am avut contractele de munca pe o perioada nedeterminata si am dori sa trecem la perioada determinata, este posibila aceasta trecere?
Am citit in Codu muncii dar sincer...nu am fost destul de lamurit, credeti ca ma puteti ajuta?
Care sunt pasii si care sunt regulile pentru a schimba perioada contractuala?


Contractul individual de muncă pe durata nedeterminată constituie regula. Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
- înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului sau de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participa la grevă;
- creşterea temporară a activităţii angajatorului;
- desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
- în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
- angajarea unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
- ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau nonguvernamentale, pe perioada mandatului;
- angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
- în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură.

Modificarea prin acordul părţilor nu este, de regulă, supusă unor restricţii sau limitări. Trebuie, avut în vedere ca modificarea contractului de muncă să nu aducă vreo atingere drepturilor salariaţilor, care sunt ocrotite prin dispoziţii imperative ale legii.
De asemenea, salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la aceste drepturi sau limitarea lor, este lovită de nulitate.

Orice modificare a unuia dintre elementele contractului de munca în timpul executării contractului individual de munca impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data incunostintarii în scris a salariatului.
Prin urmare, se incheie un act aditional la c.i.m. prin care se midifica durata contractului din nedeterminata in determinata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea contractului din nedeterminat in determinat Cristina Serea Cristina Serea Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Firma la care lucrez vrea sa imi modifice contractul individual de munca de la 8h la 4h/zi. Dar odata cu ... (vezi toată discuția)
Data incheiere contract aijin aijin Buna ziua. Am un salariat care a fost angajat cu CIM pe durata determinata. Contractul este valabil pana pe 23.01(sambata) inclusiv. Acum vrem sa-i facem ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata MonBor MonBor Buna ziua, Intrebarae mea este urmatoarea: La expirarea duratei pentru care a fost incheiat un contract de munca pe perioada determinata, se poate ... (vezi toată discuția)