Buna! mama mea lucreaza la Posta Romana si dupa cum bine se stie se cam fac restructurari si a cam intrat in panica deoarece face 55 de ani acum in luna august si nu stie ce solutie ar fi mai buna ...mentionez faptul ca are lucrati 36 de ani pe cartea de munca din care 5 ani sunt in grupa a- II - a ... acum intrebarea e ca poate iesi in pensie anticipata si daca da cat e penalizarea avand in vedere anii lucrati ..va rog mult ajutati-ma cu un raspuns cat mai repede. va multumesc!
Daca intra in pensie anticipata la implinirea varstei de 55 ani si 6 luni va avea o penalizare de 45%. Se scade cu cate 0,75% pentru fiecare luna.
Se va putea pensiona anticipatat partial incepand cu Februarie 2012 la varsta de 55 ani si 6 luni daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani si 6 luni fara perioadele asimilate sau se poate pensiona anticipat la aceasi data daca are un stagiu de cotizare de 38 ani si 6 luni.
Ma scuzati daca cumva nu inteleg si cer expilcatii suplimentare pentru ca nu ma prea pricep ...din cei 45% se scade 0.75% pentru fiecare luna pana cand se ajunge la pensia de batranete si daca da cum sa calculez mai exact (inca o data imi cer scuze daca nu am inteles exact)..si penalizarea asta se scade din salarul de incadrare ... si se mai scade ceva sau doar atat ... va multumesc mult
Penalizarea se face fata de pensia pe care ar primi-o la limita de varsta. Penalizarea se aplica cu 0,75% pentru fiecare luna de pensie anticipata.
Spre exemplu, daca iesiti la pensi anticipata cu 12 luni inainte de limita de varsta penalizarea va fi de 9% (0,75%x12) din pensia pe care o va primi la limita de varsta.
Exemplu:
Pensia la limita de varsta este calulata la 800 de lei pe luna
Pensia anticipata va fi de 440 lei daca se iese cu 60 de luni inainte de limita de varsta.