avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidare la zi fara probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidare la zi fara probleme

Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa obtin lichidarea la zi de la locul actual de munca fara sa se ajunga la diverse probleme din partea angajatorului?
Sunt intr-o astfel de situatie si nu mai am timp sa-mi depun un preaviz de 15 zile. Este posibil sa obtin lichidarea la zi?

Astept un raspuns cat mai repede, Mari
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 21:27, 25 August 2008
Art. 55. - Contractul individual de muncă poate înceta astfel:

a) de drept;

b) ca urmare a acordului părtilor, la data convenită de acestea;

c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre părti, în cazurile si în conditiile limitativ prevăzute de lege.

Art. 79. - (1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părti în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupă functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îsi producă toate efectele.

(6) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renuntării totale ori partiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de muncă.

In situatia in care angajatorul nu este de acord cu incetarea contractului de munc a inainte de expirarea perioadei de preaviz si nu va prezentati la locul de munca sunteti pasibila de concediere conf art.58, 61(a)cu respecatrea art.263-268/Codul muncii

Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Roxana Zbarnea, Avocat
MariJD a scris:

Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa obtin lichidarea la zi..

Da, daca convingeti angajatorul sa nu mai efectuati preavizul. Daca nu il convingeti, nu.

... fara sa se ajunga la diverse probleme din partea angajatorului?

Probleme cu angajatorul daca este de acxord cu lichidarea la zi puteti avea daca nu sunteti in regula si aveti datorii ( cursuri, echipamnent etc. )

Sunt intr-o astfel de situatie si nu mai am timp sa-mi depun un preaviz de 15 zile.

Nu e bine ca ati promis pe ceva ce nu stiti ca finalitate. Dar poate ca rezolvati.

Succes.

Si datoriile se pot rezolva insa sa nu aveti probleme mai mari.Insa asa cum au afirmat si colegii de mai inainte Contractul individual de muncă poate inceta cu acordul partilor si fara acel preaviz de 15 zile stipulat de lege.Mare atentie cum intocmiti actele sa nu va faca probleme ulterioare cu eliberarea carnetului de munca.Mult succes.
da.desfacerea contractului ind.de munca se poate incheia cu acordul partilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie din invatamant floralina floralina Buna!Sunt invatator titular si as vrea sa-mi dau demisia din invatamant!Cand pot face asta ,este nevoie de preaviz de 15 zile sau se poate cu lichidare la ... (vezi toată discuția)
Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)