avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cazuri de regres al asiguratorului RCA impotriva ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cazuri de regres al asiguratorului RCA impotriva asiguratului

Buna ziua,
Va rog frumos sa imi spuneti (eventual cu referire la articol din lege) daca exista vreo situatia in care asiguratorul RCA, poate cere in instanta recuperarea despagubirilor de la asigurat, pe care le-a platit in urma producerii unui accident cu victime din culpa asiguratului.

(
Mai specific: am asigurare la o firma de asigurari. Sunt implicat intr-un accident cu victime din care ies vinovat. In urma unui proces compania de asigurari trebuie sa plateasca despagubiri victimelor.

Intrebare: Compania de asigurari care a platit despagubirile poate face regres catre mine, sa ma puna sa platesc despagubirile pe care le-a achitat el ?

)

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 09:35, 29 August 2011
Cazurile in care Asiguratorul RCA recupereaza despagubirile platite in numele propriului asigurat sunt strict enuntate in art.58 din Legea nr.136/1995:

"Asiguratorul recupereza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenie;
b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savrite cu intentie;
c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savrite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmrire;
d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului".


dar, pentru a nu avea surprize neplacute, in special in cazurile in care partile civile solicita despagubiri direct de la cond. auto vinovat, respectiv de la inculpat, va revine dvs. sarcina de a solicita instantei sa introduca asiguratorul dvs. RCA in proces si sa aratati ce reglementari sunt aplicabile in domeniul accidentelor rutiere cu privire la plata despagubirilor. ( legea nr.1361/1995 art.49-58, Ordinul CSA valabil la data accidentului si, eventual, puteti mentiona si Directivele europene 14/1995 si 103/2009). Desigur, este necesara depunerea la dosar a unei copii dupa polita RCA valabila la data accidentului.









Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
Doinita Stingaciu, Avocat
Nu cred ca va incadrati in situatiile in care asiguratorul RCA sa se indrepte cu regres impotriva dv. Ati fi fost instiintat pana acum. Rolul asigurarii RCA tocmai asta este de a acoperi pagubele pe care le producem tertilor. Si indiferent ca pagubitul este sau nu multumit de sumele oferite drept despagubire dv chemati in instanta in solidar asiguratorul dv RCA.
Buna ziua,

va multumesc pentru raspunsul prompt.

1. Inteleg ca DOAR in cazurile enumerate la art.58 din Legea nr.136/1995 de mai sus se poate face regres. (Nu exista si alte cazuri ?!)

2. Asiguratorul RCA cand trebuie instiintat despre producerea evenimentului ? In momentul procesului civil / penal ? Sau pana se ajunge acolo ?

Va multumesc!
Asiguratul este obligat sa instiinteze "in cel mai scurt timp" asiguratorul RCA, in scris, cu privire la producerea evenimentului si sa precizeze imprejurarile cu privire la acest eveniment. Functie de data incheierii politei de asigurare RCA, sunt incidente prevederile Ordinelor CSA pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, care se emit anual. Daca polita dvs. RCA este incheiata dupa data de 25.05.2010, sunt incidente prevederile (respectiv art. 33 si 34) Ordinului CSA nr. 5/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)
Asigurarile accident okey okey la un accident cu victime intra asigurarile pentru despagubiri Acum asigurarile dupa despagubirea victimilor vor incerca sa-si recupereze despagubirea data ... (vezi toată discuția)