Situatia de fapt:
A si B, soti, construiesc un imobil. B divorteaza de A si renunta (printr-un inscris sub semnatura privata) la cota parte din constructie. In anul 1999 A obtine titlu de proprietate asupra terenului iar in anul 2001incheie un contract de intretinere cu C si D, soti.
C si D nu-si executa obligatiile prevazute in contract in niciun fel, insa A nu mai are timp sa solicite rezolutiunea pentru ca decedeaza in anul 2004.
De pe urma defunctului A au ramas trei mostenitori, E, F, G.
F si G au domiciliu stabil in Romania, E este plecat in strainatate si afla de decesul lui A abia in anul 2006.
C si D recunosc faptul ca nu si-au achitat obligatiile din contract, insa au pretentia ca mostenitorii lui A sa le dea o suma de bani, pe care au cheltuit-o cu A la spital, (dupa incheierea contractului) urmand sa incheie un contract de vanzare cumparare cu mostenitorii.
Mostenitorii sunt de acord(F si G) insa C si D taraganeaza tranzactia, pentru ca, in final, sa vanda imobilul unor alte persoane.
INTREBARE:
Pot mostenitorii lui A (intretinut)sa promoveze actiune in rezolutiunea contractului de intretinere pentru neexecutarea de catre C si D a obligatiei de intretinere?
Este adevarat ca obligatia are ca obiect o prestatie contractata intuitu personae , netransmisibila prin succesiune. Ce ma intereseaza pe mine este daca caracterul personal al creantei de intretinere influenteaza in vreun mod caracterul patrimonial al actiunii in rezolutiune.
Au drept la actiune mostenitorii?
Cum vedeti rezolvarea spetei?
Am pus in discutie aceasta speta pentru ca mi se pare destul de interesanta iar parerile au fost impartite.
Am uitat! Mostenitorii nu au dezbatut succesiunea de pe urma lui A.
Dvs. ce pareri aveti?
Multumesc!
Si raspunsul meu initial a fost tot "DA" (poate si pentru ca imi convenea :) ).
Acceptam ca mostenitorii pot cere rezolutiunea! Ei vor desfiintarea actului cu orice pret (si pe buna dreptate).
Insa exista acolo un termen de prescriptie, un teren pentru care s-a obtinut titlu de proprietate dupa divort (B a renuntat la constructie, insa pe teren nu erau proprietari la acea data), o succesiune care nu a fost dezbatuta in termen.
am inteles. renuntarea lui b poate fi privita ca o liberalitate in favoarea lui a, decedatu. cat priveste actu pe teren el a venit dupa divort si a intrat doar in patrimoniul lui a. aceste aspecte reprezinta o chestiune distincta de rezolutiune. s
se poate proba usor acceptarea tacita a mostenirii...
Drept la mostenire
mary222
am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)