avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de renta viagera

Eu acuma invat si mi s-a nascut o nedumerire referitoare la contractul de renta viagera in varianta cu titlu gratuit, respectiv de ce este el considerat o donatie indirecta, astfel incat nu e necesar sa imbrace forma autentica necesara donatiei, si nu este considerat o donatie deghizata...Adica, din punctul meu de vedere, luand in considerare intentia/ cauza la incheierea contractului, renta viagera reala ar trebui sa fie cu titlu oneros, altfel nu se justifica intersul debirentierului in plata rentei. Daca se face liberalitate, sa fie atunci donatie...
Vorba aceea, cu cat citesti mai mult, cu atat esti mai mult in ceata...:-)
Mai vede cineva asa problema?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:48, 25 August 2011
unde ati citit ca nu trebuie sa imbrace forma autentica?...daca nu e donatie indirecta ci o liberalitate clasica e musai forma autentica indiferent de obiectul donatiei(cu mici exceptii dar nu e cazul aici)...Art. 1639. Rendita pe viatã se poate nfiinta cu titlu oneros. (C. civ. 1635).
Art. 1640. Ea se poate constitui si cu titlu gratuit, prin donatiune ntre vii sau prin testament.
Trebuie nsã atunci sã fie revestitã de formele cerute de legi pentru asemenea acte. (C. civ. 550, 800 si urm., 813, 856, 900, 1641, 1650).
Art. 1641. Rendita pe viatã nfiintatã prin donatiune sau testament este supusã la reductiune, dacã ntrece portiunea disponibilã; este nulã dacã se face n favoarea unei persoane necapabile de a primi. (C. civ. 654, 751, 808, 841, 844, 847, 939 si urm.).
Art. 1642. Rendita pe viatã se poate nfiinta n favoarea persoanei ce a plãtit pretul, sau a altei a treia ce n-are nici un drept la renditã.
n cazul din urmã, desi ntruneste nsusirile unei liberalitãti, totusi nu este supusã formelor stabilite pentru donatiune; nsã este n totul supusã dispozitiilor articolului precedent. (C. civ. 1640).
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
ContSters4579, utilizator
Reanta viagera se poate constitui si cu titlu gratuit prin donatie sau testament, caz in care este supusa regilior de forma si de fond prevazuta pentru donatii si testamente. Renta constituie o liberalitate si in cazul in care se stipuleaza nu in favoarea persoanei care a instrainat bunul sau plateste suma de bani, ci in favoarea unui tert. Renta astfel constituita este o donatie indirecta, rezultand dintr o stipulatie pentru altul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent transfer de proprietate andr_georgi andr_georgi ce act juridic trebuie sa inchei daca vreau sa transfer dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren in schimbul unei prestatii lunare. (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Donatie george77 george77 buna sera>>> as dori sa stiu daca pot dona copiilor mei un imobil pe care eu il detin ca nud proprietar>>>(asta ca banca sa nu ma poata executa silit)...taxa ... (vezi toată discuția)