avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT transfer de proprietate

ce act juridic trebuie sa inchei daca vreau sa transfer dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren in schimbul unei prestatii lunare.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:20, 6 Ianuarie 2012
La notar, obligatoriu, contract de intretinere, in principiu. In functie pe perioada in care doriti sa va fie acordate prestatiile lunare, si de natura acestora, mai pot fi incheiate si alte tipuri de contracte, dar trebuie sa detaliati!
Ceva nu e bine. Vreti sa transferati dr. de proprietate asupra unui imobil in schimbul unei prestatii lunare? Poi ori inchiriati imobilul, dar in acest caz dr. de proprietate ramane la dvs. Ori incheiati un contract de intretinere, in care prestatia lunara sa fie reprezentata de o suma de bani! (desi este un pic cam complicat)
Renta viageră este un contract prin care o persoană numită credirentier înstrăinează, cu titlu gratuit sau oneros, un bun sau plăteşte o sumă de bani unei alte persoane numită debirentier. Trebuie deci să fie încheiat între două părţi, să se încheie în formă autentică, să respecte condiţiile de fond şi formă impuse de lege şi ca orice contract poate fi gratuit sau cu o contraprestaţie de orice fel. Se poate referi la un bun mobil, imobil, o obligaţie de orice fel.

La rândul său debirentierul, deci persoana care beneficiază de contractul de rentă viageră, se obligă să plătească periodic o rentă în bani credirentierului până la decesul acestuia sau unei terţe persoane desemnate de credirentier, caz în care acest contract îmbracă forma unei stipulaţii în favoarea altuia. Adică, pe înţelesul tuturor, acest contract se poate încheia şi pentru o altă persoană nu neapărat între părţile care au încheiat contractul. Să luam un exemplu simplu: A încheie cu B un contract de rentă viageră, prin care în schimbul apartamentului, care A îl înstrăinează în favoarea lui B, B se obligă să plătească lui C o sumă de bani periodică, până la deces.

Concretizând, renta viageră este un contract:

1. Aleatoriu deoarece cuantumul rentei pe care o va plăti depinde de cât timp va trăi credirentierul.
2. Cu titlul oneros, dar şi cu titlu gratuit, putând fi constituit prin donaţii între vii sau prin testament lăsat în timpul vieţii care îşi produce efectele la deces. Aceste reglementări le putem găsi tocmai în dispoziţiile Codului civil anterior, la art.1639 şi 1640, unde se arată explicit că „rendita pe viaţă se poate înfiinţa cu titlu oneros” şi art. 1640 C. Civ. „Ea se poate constitui şi cu titlu gratuit, prin donaţiune între vii sau prin testament”. Bineînţeles pentru cea din urmă condiţie, este necesar ca actele de donaţie sau testament să fie încheiate în condiţiile cerute de lege şi aplicându-i-se regimul donaţiilor, fiind supuse la reducţiune, dacă întrece cotitatea disponibilă prevăzută de lege.
3. Consensual , pentru că înstrăinarea bunului mobil sau imobil echivalează cu o vânzare, iar renta pe care debirentierul o plăteşte reprezintă preţul vânzării. De aceea, excluzând situaţia prevăzute de art. 1647 C. Civ.vechi, contractului de rentă i se aplică regulile contractului de vânzare – cumpărare, în general. La ce se referă aceste dispoziţii ? La faptul că simpla neplată a unei sume datorate conform contractului, nu dă dreptul în favoarea celui care a fost înfiinţat să ceară întoarcerea sumelor de bani primite sau reintrarea în posesie a bunului înstrăinat. Ceea ce poate face, poate cere sechestru pe bunul supus contractului, sau pe orice avere a debitorului său. Altfel spus, cel ce cumpără un imobil cu rentă viageră, trebuie să plătească vânzătorului ratele, având garanţia imobilului vândut. În caz de neplată la termenele stabilite, credirentierul are dreptul de a cere executarea silită şi vânzarea bunului ipotecat, precum şi dreptul de sa urmări alte bunuri din patrimoniul debirentierului.
4. Translativ de proprietate , transfer ce are loc în momentul când părţile şi-au dat acordul la încheierea lui.
5. Cu executare succesivă, adică este o prestatţie periodică, care nu se ştie când se termină.
.
Mai atragem atenţia că contractul de rentă viageră, are şi un mare dezavantaj, anume acela de a fi aleatoriu, neputându-se determina întinderea lui. Se poate întâmpla ca renta viageră să se plătească un timp foarte îndelungat, neputând cere înfiinţătorul rentei înapoierea capitalului plătit, renunţând la obligaţia asumată.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Minodora Sorian, Consilier juridic
in vederea constructiei unei hidrocentrale mai am nevoie in calitate de persoana juridica de o suprafata de teren. Respectijvul cu care am negociat persoana fizica a spus ca imi transfera dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren proprietatea lui daca ii furnizez lunar energie electrica lunar gratis. Deci imi da terenul in schimbul unei prestatii lunare. Atazi trebuie sa rezolv problema asta si nu stiu ce act sa inchei si notarul este putin in dilema.
S-ar putea realiza aceasta operatiune juridica printr-o donatie cu sarcini. Adica donatorul va transfera dreptul de proprietate iar dvs, donatarul va asumati sarcina de a-i livra gratuit energie electrica, lunar, pe timpul vietii sale. Acest contract are ca efecte transferul dreptului de proprietate. Trebuie incheiat in forma autentica la notar.

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Vanzare fara iesire din indiviziune micle micle tatal meu a murit acum 8 ani, am facut succesiunea (suntem 3 frati) dar nu si iesirea din indiviziune. anul acesta mama a facut o vanzare a partii ei catre ... (vezi toată discuția)