tatal meu a murit acum 8 ani, am facut succesiunea (suntem 3 frati) dar nu si iesirea din indiviziune. anul acesta mama a facut o vanzare a partii ei catre unul dintre frati cu renta voiajera sau asa ceva ...., noi ceilalti 2 frati nu am stiut nimic nici nu am semnat nimic ca am fi de acord. Este valabila vanzarea:(?
Daca a instrainat numai cota parte ideala din bun, adica cat i se cuvenea din mostenire 1/4 in calitate de sotie supravietuitoare, vanzarea este valabila. Insa daca a instrainat materialiceste cota sa, adica lotul aferent cotei sale, este o vanzare supusa unei conditii si anume daca la iesirea din indiviziune partea de teren va cadea in lotul dansei sau nu.
Dansa este liberea sa faca ce doreste cu bunurile sale in timpul vietii. Insa dupa deces dvs puteti ataca acea vanzarea ca fiind o donatie deghizata si in calitate de descendenti puteti cere raportul ei.
Contractul de rentă viageră este actul juridic în baza căruia o parte, numită credirentier, înstrăinează un bun sau o sumă de bani (capital) unei alte părţi, numită debirentier, care se obligă, în schimb, să‑i plătească, periodic, o anumită sumă de bani (renta viageră) credirentierului, până la încetarea sa din viaţă. Contractul poate fi constituit şi cu titlu gratuit, debirentierul neprimind nimic în schimbul rentei.
Dacă renta a fost constituită printr-o liberalitate (donaţiune între vii sau legat), ea va putea fi revocată pentru oricare dintre cauzele prevăzute de lege în această materie (art. 829 şi 930 C. civ.).