avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare fara iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare fara iesire din indiviziune

tatal meu a murit acum 8 ani, am facut succesiunea (suntem 3 frati) dar nu si iesirea din indiviziune. anul acesta mama a facut o vanzare a partii ei catre unul dintre frati cu renta voiajera sau asa ceva ...., noi ceilalti 2 frati nu am stiut nimic nici nu am semnat nimic ca am fi de acord. Este valabila vanzarea:(?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 17:14, 19 Octombrie 2011
Daca a instrainat numai cota parte ideala din bun, adica cat i se cuvenea din mostenire 1/4 in calitate de sotie supravietuitoare, vanzarea este valabila. Insa daca a instrainat materialiceste cota sa, adica lotul aferent cotei sale, este o vanzare supusa unei conditii si anume daca la iesirea din indiviziune partea de teren va cadea in lotul dansei sau nu.
Dansa este liberea sa faca ce doreste cu bunurile sale in timpul vietii. Insa dupa deces dvs puteti ataca acea vanzarea ca fiind o donatie deghizata si in calitate de descendenti puteti cere raportul ei.
Contractul de rentă viageră este actul juridic în baza căruia o parte, numită credirentier, înstrăinează un bun sau o sumă de bani (capital) unei alte părţi, numită debirentier, care se obligă, în schimb, să‑i plătească, periodic, o anumită sumă de bani (renta viageră) credirentierului, până la încetarea sa din viaţă. Contractul poate fi constituit şi cu titlu gratuit, debirentierul neprimind nimic în schimbul rentei.

Dacă renta a fost constituită printr-o liberalitate (donaţiune între vii sau legat), ea va putea fi revocată pentru oricare dintre cauzele prevăzute de lege în această materie (art. 829 şi 930 C. civ.).
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Urgent transfer de proprietate andr_georgi andr_georgi ce act juridic trebuie sa inchei daca vreau sa transfer dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren in schimbul unei prestatii lunare. (vezi toată discuția)