avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat ca martor???!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat ca martor???!!

Buna ziua,
Imi puteti da un sfat in urmatoarea speta:in cazul primirii unei citatii de la politia Buc departamentul crima organizata,pt a da o declaratie cu privire la o masina pe care am vandut-o acum cativa ani...de ce as fi citat ca martor?imi poate schimba incadrarea in momentul ca ma voi duce?ar c-am fi indicat prezenta unui avocat nu?
precizez ca nu sunt din buc si masina nu am vandut-o in buc...
multumesc
Cel mai recent răspuns: monalisaalina , utilizator 19:12, 27 August 2011
Discutand pe o situatie ipotetica, exista posibilitatea ca din martor sa deveniti faptuitor...


...intotdeauna, cand ai o citatie pentru prezentarea la politie intr-un dosar penal, este bine sa fi insotit de un avocat.
Citarea ca martor poate avea ca temei o sumedenie de aspecte. Referitor la posibilitatea "schombarii incadrarii", deocamdata nu sunteti..."incadrat" :) in nimic, iar daca este vorba de schimbarea calitatii procesuale in invinuit (Doamne fereste!), atunci aceasta este posibila numai in anumite conditii strict prevazute de lege.
Cat priveste necesitatea asistarii de catre un avocat, atunci trebuie sa va spun ca aveti dreptul sa fiti asistat si in calitate de martor, nu este obligatoriu, dar este indicat. Dumneavoastra decideti, insa.
Se poate ca din martor sa deveniti invinuit sau din invinuit respectivul sa devina martor.

Chestiunea cu dreptul la avocat al martorului este complicata insa daca exista riscul de a deveni invinuit puteti beneficia de acest drept.
Avocatul se va ocupa de aceste aspecte juridice daca anchetatorul nu va dori sa lase avocatul sa fie de fata la audierea dvs.
Atentie insa..!
Temeiurile de drept sunt in favoarea politiei si nu a dvs., astfel ca, avocatul dvs. va trebui sa stie ce texte de lege sa foloseasca in caz de probleme.
Potrivit legii, martorul nu are dreptul de a fi asistat de avocat.
Putin in afara spetei, de ce credeti ca unei persoane citate, de asemenea , ca martor, i s/a numit un aparator din oficiu?
E vorba despre un martor ascultat prin comisie rogatorie....face acest aspect vreo diferenta?
Mai stiu ca, initial nu avusese dreptul de a studia dosarul cand a solicitat acest lucru la arhiva, insa dupa numirea ap. din oficiu i is/a spus ca poate studia dosarul , deoarece are aparator....
La acest aspect m-am gandit, o posibila schimbare a calitatii...
Da, singura justificare este aceea ca poate exista riscul schimbarii calitatii.ADICA DIN MARTOR sa devina invinuit.
Insa conform codului martorul nu are dreptul la aparare.

In mod normal martorul nu are dreptul de a studia dosarul.Avocatul il poate studia daca ii este recunoscut martorului in mod expres dreptul de a beneficia de asistenta juridica calificata prin avocat.

Alte discuții în legătură

Invinuit-martor garceaSA garceaSA am fost cercetatde catre DIICOT intr-un dosar penal de contrabanda in calitate de invinuit IAR DUPA INTOCMIREA RECHIZITORIULUI mi sa dat scoatere de sub ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Procedura desfasurare urmarire penala ionu roman ionu roman o problema as avea nevoie de a imi fi lamurita> In conditiile in care a inceput urmarirea penala , in cazul acestei etape, stiind ca este nepublica, cand este ... (vezi toată discuția)