avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat ca martor???!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat ca martor???!!

Buna ziua,
Imi puteti da un sfat in urmatoarea speta:in cazul primirii unei citatii de la politia Buc departamentul crima organizata,pt a da o declaratie cu privire la o masina pe care am vandut-o acum cativa ani...de ce as fi citat ca martor?imi poate schimba incadrarea in momentul ca ma voi duce?ar c-am fi indicat prezenta unui avocat nu?
precizez ca nu sunt din buc si masina nu am vandut-o in buc...
multumesc
Cel mai recent răspuns: monalisaalina , utilizator 19:12, 27 August 2011
Da, la noi nu exista sanctiune.Martorul ,dupa ce a depus juramantul trebuie sa declare tot ceea ce stie si nu ascunda informatii despre care are cunostinta.Daca vor exista ulterior indicii ca el a declarat mincinos ori a ascuns, este pasibil de pedeapsa pentru marturie mincinoasa.Dar daca nu vrea sa declare nimic, nu poate fi pedepsit, intrucat legea nu prevede
o pedeapsa pentru acest caz.Asadar, s-ar putea spune ca el poate ,,sa taca ,, linistit .
El este adus si obligat daca nu doreste sa fie martor, mai nou, poate fi adus de catre organele de politie .Bun, este adus, da daca nu vrea sa zica nimic, la ce bun sa fie adus?? Sau, depune juramantul, si apoi refuza sa vorbeasca.E aiurea, fiindca legea prevede obligatia martorului de prezzentare, sanctionarea pentru neprezentare, dar daca se prezinta ori este adus ,,pe sus ,, , insa tace, nu i se intampla nimic.
Dar daca ar ,,marotrul cheie,,, sau marturia lui ar constitui singura proba , fiindca stiu ca uneori, daca seapeciazaca marturia cuiva ar fi concludenta in aflarea adevarului, ar putea fi suficienta, fara a fi coroborata cu alte probe( am citit astfel de opinii ).
Intr-o atare ipoteza, fiind deci marotrul ,,cheie,, , el refuza sa vorbeasca, ar putea sa se considere ca fapta lui este apta de a impiedica infaptuirea justitiei Sa zicem ca se stie cert ca el, martorul cheie , a fost ,,acolo,, .Insa el trebuie sa declare, simplul fapt ca se stie ca eo era acolo fiind insignifiant....
Cum ar proceda organele judiciare? :)
Din cate am mai vorbit cu procurorii in asfel de cazuri il pot pune sub invinuire pentru infractiunea prevazuta de art 260 C.P.Mie imi pare corecta aceasta opinie.
Nu cunosc insa niciun caz de acest gen finalizat.
In practica...nu cred ca martorul are sanse sa scape neaudiat daca este vorba de infractiuni grave...adica nu il lasa politia...

Alte opinii, asa cum a aratat si Eumarian, sunt in sensul ca persoana nu poate fi trasa la raspundere penala.
Multumesc pt raspunsuri...acum pot da mai multe detalii ca am mai ''prins ''ceva informatii...nu intelegeam de unde citarea ca martor dupa vinderea unei masini...acum am aflat ca persoanele carora le-am vandut masina,sunt persoane cu un vast trecut penal ...si inca ff grav...si cred ca vor sa afle detalii ..cum de unde au platit masina...stiu ca un martor
nu are dreptul de a avea un aparator dar in astefel de situatii cred ca este necesar...mai bine...
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invinuit-martor garceaSA garceaSA am fost cercetatde catre DIICOT intr-un dosar penal de contrabanda in calitate de invinuit IAR DUPA INTOCMIREA RECHIZITORIULUI mi sa dat scoatere de sub ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Procedura desfasurare urmarire penala ionu roman ionu roman o problema as avea nevoie de a imi fi lamurita> In conditiile in care a inceput urmarirea penala , in cazul acestei etape, stiind ca este nepublica, cand este ... (vezi toată discuția)