avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna seara! Ma numesc Laura si sunt o mamica in devenire. As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva cum stau lucrurile cu concediul prenatal+lauzie si cel de crestere copil. Ca sa fiu clara, termenul dat de medic pt. nastere este 21 septembrie. Am intrat in prenatal, in data de 18 iulie. Adunand cele 42 de zile din prenatal (obligatorii de efectuat dupa nastere) cu cele efectuate deja, mi-ar mai ramane o marja de 18 zile, din cele 126 =prenatal + lauzie. Am inteles ca aceste 42 de zile se scad (in cazul meu ) din anul acordat pt. cresterea copilului. Intrebarea mea ar fi cand trebuie sa ma intorc la servici, pt. a beneficia si de indemnizatia de 500 lei, inainte sau la terminarea anului-42 zile?Unde si cand trebuie sa depun actele?
Cel mai recent răspuns: laura79 , utilizator 13:46, 28 August 2011
Puteti intra in concediul pentru cresterea copilului dupa expirarea celor 42 zile de concediu postnatal, chiar daca insumat concediu pre si post natal nu este de 126 zile (sunt obligatorii cele 42 zile de postnatal).
Concediul se va termina la implinirea de catre copil a varstei de 1 an.
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reincepeti activitatea inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an.
Actele se depun la Primaria de la domiciliul dvs care le va inainta Agentiei de Prestatii Sociale.
Dupa terminara concediului postnatal (42 zile sau mai mult daca optati pentru efectuarea integral a celor 126 zile), la cererea dvs angajatorul va emite decizie de suspendare a contractului de munca, dupa aceasta suspendare pitand depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei.
Va multumesc! Inteleg ca cererea de suspendare a contractului catre angajator trebuie facuta doar la expirarea celor 42 si doua de zile si nu imediat dupa nastere.
Cerere de suspendare a contractului de munca o puteti face si inainte de terminarea concediului postnatal, dar sa solicitati suspendarea contractului cu ziua imediat urmatoare terminarii concediului postnatal.
Actele se depun la Primaria unde aveti domiciliul. Daca sunteti din Bucuresti la Directia Generala de Asistenta Sociala din sectorul unde aveti domiciliul.
1. Puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana ce copilul implineste 2 ani, daca optati pentru CCC pana la 1 an, si fara sa intrati in CCC efectiv.

2. Iata ce spune Ordinul MMFPS nr. 1474/2011:

Situatie:
Persoana indreptita solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, neexprimndu-si optiunea de a beneficia de concediu de cretere a copilului pana la implinirea varstei de un an de catre copil.

Solutie:
Persoana indreptita poate solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca ndeplinete conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare OUG nr. 111/2010. Daca la momentul cererii persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu/indemnizatie lunara sau, dup caz, stimulent, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de un an, cu plata unei indemnizatii aferente concediului si poate continua apoi cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, in situatia in care se reintoarce la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pentru tatal copilului OanaSimion OanaSimion Buna ziua, As dori sa stiu cateva raspunsuri in privinta acestui stimulent de insertie. Sunt studenta ( din octombrie anul acesta, primul an de studiu). Sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal YONYA YONYA Buna ziua,angajatorul doreste sa intru in concediu prenatal deoarece nu-mi mai pot indeplini toate sarcinile dinnainte (ridicatul marfii si expunerea ei) ce ... (vezi toată discuția)