avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract de imprumut cu garantie ajuns in faza de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Contract de imprumut cu garantie ajuns in faza de executare silita.

Buna seara.
Soacra mea, a luat un imprumut in suma de 25000 euro (de la un camatar) pentru care a garantat cu un teren in suprafata de 5800 mp. Ajuns la scadenta si neputand inapoia suma, creditorul a solicitat executarea silita. La data cand a fost citata la cabinetul executorului, s-a prezentat fiul ei si sotia acestuia, neavand nici o imputernicire semnata de aceasta (debitor). Creditorul pretinde ca terenul s-a devalorizat de la data semnarii contractului si pana acum, si il evalueaza el la suma de 25000 euro pe langa care ne mai solicita sa-i mai platim in plus inca 6000 euro plus cheltuieli de executare. Fiul refuza sa plateasca in plus aceasta suma nefiind evaluat terenul de un expert, si incearca sa cada de acord cu creditorul sa accepte terenul in schimbul imprumutului iar cheltuielile de executare sa fie platite pe din doua sau daca nu sa fie numit un evaluator care sa faca o evaluare . In cele din urma,Teoretic creditorul accepta terenul si plata a 1/2 din cheltuieli, executorul fiind de fata si complectand un proces verbal pe care semneaza fiul si nora debitorului (repet - care nu aveau nici o imputernicire), dar practic se intampla altceva: executorul trece in proces ca acestia au fost de acord ca terenul sa fie evaluat la 25000 plus cheltuieli de executare.
Dupa ceva timp ne trezim cu instiintare ca la data de.... are loc vanzarea la licitatie a terenului.
Atunci am consultat un avocat care ne-a sfatuit sa deschidem proces deoarece executorul a mers mana in mana cu camatarul (creditorul), acesta neavand imputernicire semnata si terenul nefiind evaluat de un expert .
Termenul de judecata este abia in octombrie, iar in aceasta perioada, desi se asteapta o hotarare judecatoreasca, dl. executor a pus poprire pe pensia debitorului iar azi a mai primit o comunicare cum ca ar mai fi luat inca un teren de 1450 mp, al carui unic proprietar este debitorul.
Avocatul pe care l-am angajat este plecat din tara pana pe 7 septembrie, si vin cu rugamintea daca cineva poate sa ne spuna daca este posibil asa ceva, pentru ca nu mai avem rabdare pana se intoarce avocatul si am vrea sa stim cum stau lucrurile.
Multumim.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:13, 26 August 2011
deniss_2008 a scris:

Buna seara.
La data cand a fost citata la cabinetul executorului, s-a prezentat fiul ei si sotia acestuia, neavand nici o imputernicire semnata de aceasta (debitor)..................dar practic se intampla altceva: executorul trece in proces ca acestia au fost de acord ca terenul sa fie evaluat la 25000 plus cheltuieli de executare.
Dupa ceva timp ne trezim cu instiintare ca la data de.... are loc vanzarea la licitatie a terenului.
Atunci am consultat un avocat care ne-a sfatuit sa deschidem proces deoarece executorul a mers mana in mana cu camatarul (creditorul), acesta neavand imputernicire semnata si terenul nefiind evaluat de un expert .
Termenul de judecata este abia in octombrie, iar in aceasta perioada, desi se asteapta o hotarare judecatoreasca, dl. executor a pus poprire pe pensia debitorului iar azi a mai primit o comunicare cum ca ar mai fi luat inca un teren de 1450 mp, al carui unic proprietar este debitorul.
Avocatul pe care l-am angajat este plecat din tara pana pe 7 septembrie, si vin cu rugamintea daca cineva poate sa ne spuna daca este posibil asa ceva, pentru ca nu mai avem rabdare pana se intoarce avocatul si am vrea sa stim cum stau lucrurile.
Multumim.

Daca nu s-a dispus de catre instanta suspendarea executarii silite, este normal ca aceasta sa continue, motiv pentru care, s-a dispus si "poprirea pe pensia debitorului".

Conform disp. art.403 (1) C.proc.civ., instanta poate suspenda executarea, pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, daca se solicita acest lucru, in primul rand si daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel.

Conform disp. aceluiasi art. 403alin.(4) In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta.

In consecinta, daca nu ati indeplinit aceste cerinte, "pana la data de...are loc vanzarea la licitatie a terenului" si ar fi indicat sa apelati la ajutorul unui alt avocat care ar putea sa va formuleze aceste aparari, in timp util, astfel incat sa reusiti sa suspendati executarea silita anterior datei stabilita pentru vanzarea imobilului prin licitatie publica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita-cerere de suspendare ovidana ovidana In urma executarii silite, banca de unde eu si sotul meu (decedat ulterior) am avut un credit de nevoi personale, a vandut la licitatie casa in care am locuit. ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu coplatitor dupa ce banca si-a incasat suma si a vandut si un apartament intrebareasperantei intrebareasperantei buna.am o intrebare. am contractat un credit ipotecar de 25.000 eur. am rambursat 18.000 eur , dupa care sotia imbolnavindu-se de cancer, nu am mai putut ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita ! stelutaalistar stelutaalistar Buna ziua , Am o somatie de la executor ptr plata unei sume de bani nu f mare , cam 7 mii euro .Eu m-am obligat sa platesc suma in [b]solidar [/b]cu alte 3 ... (vezi toată discuția)