avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu

am obtinut concediul dar cu mentiunea ce este mai important pentru mine concediul sau locul de munca ?? ce este asta intimidare sau badjocura ,la adresa mea ??Sigur ca locul de munca ca din asta traim dar dupa 12 luni cred ca am dreptul sa -mi cer acest drept!Cine si unde ne proiejeza pe noi muncitorii ?? pentru a da in judecaa ar trebui bani , pe care nu noi avem ,ci cei imbogatiti cu munca noastra ,sau au dreptul la toate smecheriile ca au portite prin lege sa faca ce vor ! asta ar fii legea muncii in tara noastra?? ma indoiesc?? dupa concediu 20 zile preaviz si dupa somaj ! sa accept ?? 367 ron sal si somajul o sa am 100 ron?? unde sa ma adresez sa ma ajute in escocheria asta din partea angajatorului?? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ildi1963 , utilizator 20:17, 27 August 2011
Va intelegem supararea si probsbil doriti mai mult sa va descarcati.
Nu este corect dar ce puteti face este important.

Puteti finaliza un an calendaristic fara o zi de concediu si apoi inainta o plangere la ITM precum ca nu s-a respectat cadrul legal (e obligat prin lege sa le ofere indiferent de vointa sau nevointa dv de a le lua; rezulta nu nu are ce motiv sa explice)

Din acest moment il aveti la mana pt ca o simpla adresa (fie ea si pe email) catre ITM; se va alege cu control. Ei 99.99% din cazuri nu spun din ce motiv vin si chiar cauta sa va protejeze identitatea. Sau puteti formula plangere inc are mentionati ca nu se acorda zile de concediu in firma fara a le oferi date de identificare. Ei vor verifica si ii vor arde cu cate o amenda si in plu va vor da zilele de concediu.

Sfatul meu nu semnati statul cu zile de concediu daca acestea nu s-au acordat.
Conform codului muncii:
ART. 139 (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
ART. 140 (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
"(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic."
Sunt multi salariati in situatia dv.Din pacate legile romanesti nu sunt suficient de aspre sau daca sunt nu se aplica.
Vad ca aveti un salariu de 367,inseamna ca probabil ati lucrat cu jumatate de norma,in acest caz,pentru a beneficia de somaj, trebuie sa aveti 24 luni lucrate cu 4 ore/zi in ultimele 24 luni,cat priveste indemnizatia de somaj,aceasta este 75% din indicatorul social de referinta de 500 ron,deci veti lua 375 ron.
ildi1963 a scris:

dupa concediu 20 zile preaviz si dupa somaj ! sa accept ?? 367 ron sal si somajul o sa am 100 ron?? unde sa ma adresez sa ma ajute in escocheria asta din partea angajatorului?? multumesc anticipat

"Art. 58
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 59
Este interzisa concedierea salariatilor:
a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale."

Iar aici la drepturi sindicale intra si concediul conform Art.139 postat mai sus de un coleg...

"Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. "

Deci pe ce motiv va da preaviz?

"Art. 78
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta. "

In cartea de munca am pe 3 luni 600 ron ,si pe 13 luni am 367 ron motiv invocat reducerea programului de lucru de la 8 ore la 5 , dar de fapt e vorba de 9 ore lucrate pe zi , 200 ore pe luna salarul meu de fapt era de 800 ron pe care recunosc am priimit in mina ,in total am lucrat la firma respectiva 16 luni !am accetat acesta situatie ca am nevoie de loc de munca pentru a supravetui ,nu sint prima angajta asa stiu ! mi se impune de ce am acceptat, ar fii trebiut sa renunti la serviciu ,cautand alta ! ce contributie aplatit la somaj pe 367 ron?? 1%! am avut control de la ITM si a fost averizat ,ca muncitor necalificat nu este coresunzatare cu prestarea serviciului meu la fima ! am nevoie de job dar nu in conditia ce impune agajatorul si asta e problema , am 48 de ani si la pensie ce am adaugat 8 luni?? poate asa este, ca ma descarc la un specialist dar consider ca am si dreptate ,nu vreu sa scriu un roman pe forum ! Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediere annitha annitha Buna ziua.Am si eu o mare problema si sper ca ma puteti ajuta.Am o colega la munca,lucreaza ca lucrator comercial,firma la care presteaza munca se ocupa cu ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva morenamaria morenamaria firma la care lucrez doreste sa isi restranga activitatea din constructii prin incetarea CIM a 11 pers. si nu doresc sa ia in calcul varianta somajului ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)