avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de munca pentru o persoana pensionata cu Gradul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de munca pentru o persoana pensionata cu Gradul III de invaliditate

Buna ziua,
as dori sa stiu daca o persoana care este pensionata cu gradul III de invaliditate si care in prezent are un contract de munca cu 4ore/zi poate sa aiba un contract cu norma intreaga?

Carmen
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 26 August 2011
Din pacate,nu.
Reglementari exprese cu privire la angajarea pensionarilor sunt cuprinse n art. 81 lit. d3) din Codul muncii . Potrivit acestuia, contractul individual de munca poate fi ncheiat pentru o durata determinata pentru angajarea pensionarilor care ndeplinesc anumite conditii.

n acest sens, art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale , dispune ca pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala (deci si din salariu), indiferent de nivelul veniturilor respective, copiii urmasi orfani de ambii parinti - pe perioada scolarizarii, pna la vrsta de 16 ani sau daca si continua studiile, pna la terminarea acestora, fara a depasi vrsta de 26 de ani - , nevazatorii, pensionarii pentru limita de vrsta, respectiv pensionarii de invaliditate de gradul III.
Pentru cei din urma, n baza art. 54 lit. c) din legea mentionata este posibila ncadrarea doar cu jumatate de norma
Legea nr.19/2000 a fost abrogata de catre Legea nr.263/2010 ... o persoana pensionata de gradul III de invaliditate nu poate avea decat un c.i.m. cu timp partial de cel mult 4 ore/zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati? lenareg lenareg Poate un pensionar pe caz de boala sa fie presedinte sau membru al Consiliului de Administratie la un O.N.G. CHIAR SI ONORIFIC ADICA FARA SA FIE PLATIT? (vezi toată discuția)
Pensionara cu drept de munca? corinuta corinuta Mama mea are varsta de 60 de ani, de 2 ani de zile s/a pensionat definitiv adica e pt limita de varsta.Poate sa se angajeze acum ca ingrijitoare la o ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta giagi giagi Daca sunt asociat al firmei.Am fost angajat ca dir.ec.al firmei.Am iesit la pensie limita de varsta.In urma deciziei de pensionare CIM s-a incheiat. Ca ... (vezi toată discuția)