avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselaciune sau publicitate mincinoasa privind FREE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselaciune sau publicitate mincinoasa privind FREE HOSTING

Cautand servicii de gazduire gratuita a unui site, un bun prieten a ajuns la site-ul [ link extern ]
unde si in prezent firma 3x Media International SRL cu sediul in Dobroiesti, jud. Ilfov, sustine ca asigura FREE HOSTING.
Desi i s-a parut ciudat ca firma nu a postat adresa sediului, telefon, fax sau o adresa de mail pentru corespondenta cu managementul companiei, nu a dat importanta aestui mic amanunt.
( Pe site exista un singur punct de contact: webmaster@3x.ro pentru asistenta tehnica).

Urmand pasii de inscriere, amicul a primit un SMS de la o firma "RENTABILIWEB", (in fapt au fost singurii care s-au autentificat cu un numar de telefon), prin care se solicita trimiterea unui SMS de confirmare a inscrierii. La finalul mesajului era specificat ca SMS este taxat cu 10 euro plus TVA. Prima greseala a fost ca persoana nu a citit cu atentie tot mesajul primit.
In momentul in care a incercat sa instaleze aplicatia free DRUPAL versiuena 5.9 de management al continutului, a avut parte de o mica surpriza generata de o setare tehnica din partea administratorului site-ului. (Incompatible environment)
In urma discutiilor telefonice cu un reprezentant al firmei "RENTABILIWEB", a aflat ca de fapt aceasta firma se ocupa de microplati fiind un reprezentat autohton al unei firme franceze, care pentru un comision de 2 euro intermedia plata dintre operatorul de telefonie mobila si 3x Media International SRL.
I s-a parut ciudat faptul ca un reprezentant al unei multinationale refuza sa-i furnizaze datele de contact ale firmei 3x Media International SRL.
Se pare ca sistemul functioneaza datorita faptului ca pana in prezent nimeni nu a facut nici o reclamatie, cel putin asa a sustinut reprezentantul "RENTABILIWEB".
Acest reprezentant a negat orice asemanare cu sistemul devenit clasic de executare a clientilor ROMTELECOM "989..."
Cum ar putea fi incadrata juridic fapta firmei 3x Media International SRL si care este baza legala???

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:20, 30 August 2008
Ati sesizat Oficul pentru protectia consumatorilor?
Intrati pe www.rotld.ro
Nu este inselaciune. Nu intru in amanunte insa de vreme ce era afisat un contract, se presupune ca dand click pe OK esti de acord cu conditiile contractului. Chestia cu free hosting e cumva similara cu "You are the 99.999 user/visitor of this site and you won 1.000.000. $ !!!" "Click OK to claim the prize!" chestie care o poti gasi chiar si pe cele mai serioase site-uri. Diferenta dintre cele doua este insa ca in vreme ce free hosting-ul chiar exista nimeni nu a incasat 1.000.000 $ de-a moaca.
Protectia consumatorului ar trebui insa sesizata pentru ca sunt incalcate normele privind buna credinta in relatia cu consumatorii.
Exisat mai multe legi in domeniul protectie consumatorului inclusiv Codul Consumului adoptat prin Legea 296/2004 in vigoare de la 1 ian. 2007. Parerea mea, este o modalitate de publicitate inselatoare, deoarece accesezi ceva de scrie gratis si apoi esti pus sa platesti deci ai fost mintit, inselat. Baza legala o preprezinta mai multe acte normative adoptate in spiritul respectarii drepturilor consumatorilor; OG 21/1992 privind protectia consumatorilor; legea 193/2000 privind clauzele abuzive in contarctele incheiat intre comercianti si consumatori; Legea 365/2002 privind comertul electronic. Parerea mea e ca in situatia de fata se incadreaza mai bine in Legea 365/2002 privind comertul electronic republicata in MOF 959 din 29 noi 2006.
1)Prezenta lege are ca scop stabilirea conditiilor de furnizare a serviciilor societatii informationale, precum si prevederea ca infractiuni a unor fapte savârsite în legatura cu securitatea domeniilor utilizate în comertul electronic, emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si cu utilizarea datelor de identificare în vederea efectuarii de operatiuni financiare, pentru asigurarea unui cadru favorabil liberei circulatii si dezvoltarii în conditii de securitate a acestor servicii
Art. 3: Aplicarea legii române în cazul serviciilor societatii informationale
(1)Prezenta lege se aplica furnizorilor de servicii stabiliti în România si serviciilor oferite de acestia.
Art. 5: Informatii generale
(1)Furnizorul de servicii are obligatia de a pune la dispozitie destinatarilor si autoritatilor publice mijloace care sa permita accesul facil, direct, permanent si gratuit cel putin la urmatoarele informatii:
a)numele sau denumirea furnizorului de servicii;
b)domiciliul sau sediul furnizorului de servicii;
c)numerele de telefon, fax, adresa de posta electronica si orice alte date necesare contactarii furnizorului de servicii în mod direct si efectiv;
d)numarul de înmatriculare sau alte mijloace similare de identificare, în cazul în care furnizorul de servicii este înscris în registrul comertului sau în alt registru public similar;
e)codul de înregistrare fiscala;
f)datele de identificare ale autoritatii competente, în cazul în care activitatea furnizorului de servicii este supusa unui regim de autorizare;
g)titlul profesional si statul în care a fost acordat, corpul profesional sau orice alt organism similar din care face parte, indicarea reglementarilor aplicabile profesiei respective în statul în care furnizorul de servicii este stabilit, precum si a mijloacelor de acces la acestea, în cazul în care furnizorul de servicii desfasoara o activitate profesionala reglementata;
h)tarifele aferente serviciilor oferite, care trebuie indicate cu respectarea normelor privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, cu precizarea scutirii, includerii sau neincluderii taxei pe valoarea adaugata, precum si a cuantumului acesteia;
i)includerea sau neincluderea în pret a cheltuielilor de livrare, precum si valoarea acestora, daca este cazul;
j)orice alte informatii pe care furnizorul de servicii este obligat sa le puna la dispozitie destinatarilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2)Obligatia prevazuta la alin. (1) se considera îndeplinita în cazul în care furnizorul unui serviciu afiseaza aceste informatii într-o forma clara, vizibil si permanent, în interiorul paginii de web prin intermediul careia este oferit serviciul respectiv, în conditiile mentionate la alin. (1).
Art. 17: Autoritati competente
(1)Autoritatea de reglementare în comunicatii si tehnologia informatiei, denumita în continuare Autoritatea, este competenta sa supravegheze si sa controleze respectarea de catre furnizorii de servicii a prevederilor prezentei legi si a normelor metodologice de aplicare a acesteia, sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile prevazute la art. 22.
Asa ca in concluzie, dupa parerea mea autoritatea competenta este cea de mai sus se dea amenzi firmei care minte pe internet.
mediaserv va multumesc pentru raspuns

Persoana in cauza nu a sesizat OPC.

Avand in vedere ca sediul social al firmei este in judetul Ilfov, iar pagubitul este din Bucuresti, ce oficiu trebuie sesizat?
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
eliasav, utilizator

Alte discuții în legătură

Modificare unilaterala de contract,efectuat de firma de telefonie. nicodaro nicodaro Fiind la jumatatea termenului intr-un contract cu o firma de telefonie,imi cere sa schimb contractul.In urma refuzului meu,mi se comunica ca,face uz de clauza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, recent am vazut o decizie sau un ordin prin care pfa/ii ... Curios26 Curios26 Buna ziua, recent am vazut o decizie sau un ordin prin care pfa/II trebuiesc considerate ca si consumatori la reclamatii pentru ancp. Ma poate ajuta cineva ... (vezi toată discuția)
Serviciul de gazduire defectuos geosic geosic Salutari. Am cumparat acum cateva luni un domeniu si serviciul de gazduire de pe un site anume. Toate bune si frumoase primele 2 luni dupa care a inceput ... (vezi toată discuția)