avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere nelegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere nelegala

Buna ziua,
Am fost concediat pe motiv de restructurari de personal (desfiintarea postului) Art 65 aln.1 din Codul Muncii (legea 53/2003 republicata)
Singura problema este ca am in mana o hotarare prin care se desfiinteaza postul de "inginer constructii hidrotehnice" iar eu sunt angajat pe postul de "inginer constructii civile, industriale si agricole".
Acum conform aceleiasi legi de mai sus :
"Art. 78
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta. "
"Art. 80
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. "

Intrebarea este in cazul meu concediera a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 29 August 2011
Numai instanta poate decide daca concedierea dvs a fost legala si temeinica ... chiar daca vor fi pareri pro si contra , ultimul cuvant il are instanta de judecata.
Parerea mea este ca ei au desfiintat alt post decat al dvs ... Din clasificarea ocupatiilor din Romania, aceste functii au coduri diferite, si anume:
214201 inginer construc?ii civile, industriale ?i agricole
214205 inginer construc?ii hidrotehnice
Va multumesc de raspuns. Asa ma gandeam si eu deci dumneavoastra ma sfatuiti sa ii actionez in instanta?
Buna ziua,
din informatiile pe care ni le-ati da intr-adevar rezulta faptul ca au desfiintat alt post decat cel ocuapt de Dvs. in prezent.

Aceasta gresala a angajatorului poate face concedierea nelegal. Trebuie insa analizate cu atentie toate documentele care au stat la baza deciziei de concediere pentru a vedea care sunt sansele de castig in instanta. De exemplu: sunt indeplinite cerintele de forma impuse de art. 76 din Codul Muncii pentru decizia de concediere. In caz contrar decizia este nula si concedierea nelegala.

Puteti formula o actiune in justitie, litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si timbru fiscal. Cheltuielile efective pe care ar trebui sa le suportati Dvs. ar fi doar cele cu onorariul avocatului daca va hotarati sa va angajati un avocat si in cel mai rau caz daca pierdeti, cele cu onorariul avocatului firmei pe care o dati in judecata.
brawnie a scris:

Va multumesc de raspuns. Asa ma gandeam si eu deci dumneavoastra ma sfatuiti sa ii actionez in instanta?




Promovati actiunea in instanta ... motivati-o pe faptul ca este nelegala intrucat au dispus desfiintarea unui alt post decat al dvs , iar decizia de concediere a fost emisa fara a avea la baza o desfiintare a locului de munc efectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod cor TAXFIN ACCOUNTING SRL TAXFIN ACCOUNTING SRL Imi spuneti va rog daca pot sa angajez pe cineva care are diploma de inginerie economica in constructii pe functia de inginer constructii civile, industriale ... (vezi toată discuția)
Cumulare functii? ciprian333 ciprian333 Buna seara! Sunt angajat la o firma de proiectare in domeniul contructiilor pe functia cod COR 214201 – Inginer constructii civile, industriale si agricole. ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)