avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Datorie persoana fizica vs persoana juridica
Discuție deschisă în Executare silită

Datorie persoana fizica vs persoana juridica

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Acum aproximativ 3 ani am cumparat de la o persoana juridica 10 hidrobiciclete impreuna cu o cunostinta. Am facut un act de mana ( doar pe numele meu ) in care am scris ca am achitat 1000 euro urmand ca restul de 3000 de euro sa ii achit in urmatoarele luni. Dupa cateva luni l-am anuntat ca nu mai pot plati aceasta suma de bani intrucat aceste hidrobiciclete nu erau in starea in care a spus el ca sunt, si nu am putut sa fac nici un ban cu ele. Persoana cu care le-am luat evident nu a mai vrut sa plateasca partea lui de bani, mai exact 50% din suma. Persoana de la care le-am cumparat nu a vrut sa primeasca bunurile inapoi si m-a actionat in judecata. Acum 3 luni s-a terminat procesul, el avand castig de cauza, eu fiind obligat la plata sumei de 3000 euro + cheltuieli de judecata. Mentionez ca eu nu detin absolut nimic pe numele meu, sunt somer, doar ce am terminat facultatea. Intrebarea este ce se poate intampla in acest caz? Am inteles ca pe data de 26 august ( azi ) se duce la executor judecatoresc cu sentinta de la proces pentru a isi recupera datoria. Eu ce pot pati in acest caz, deoarece nici nu imi permit sa ii dau banii, nici nu am nimic pe numele meu, si nici nu vrea sa primeasca inapoi produsele, eu fiind deacord sa pierd suma de 1000E care a fost avansul. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:53, 8 Septembrie 2011
marius009 a scris:

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Acum aproximativ 3 ani am cumparat de la o persoana juridica 10 hidrobiciclete impreuna cu o cunostinta. Am facut un act de mana ( doar pe numele meu ) in care am scris ca am achitat 1000 euro urmand ca restul de 3000 de euro sa ii achit in urmatoarele luni. Dupa cateva luni l-am anuntat ca nu mai pot plati aceasta suma de bani intrucat aceste hidrobiciclete nu erau in starea in care a spus el ca sunt, si nu am putut sa fac nici un ban cu ele. Persoana cu care le-am luat evident nu a mai vrut sa plateasca partea lui de bani, mai exact 50% din suma. Persoana de la care le-am cumparat nu a vrut sa primeasca bunurile inapoi si m-a actionat in judecata. Acum 3 luni s-a terminat procesul, el avand castig de cauza, eu fiind obligat la plata sumei de 3000 euro + cheltuieli de judecata. Mentionez ca eu nu detin absolut nimic pe numele meu, sunt somer, doar ce am terminat facultatea. Intrebarea este ce se poate intampla in acest caz? Am inteles ca pe data de 26 august ( azi ) se duce la executor judecatoresc cu sentinta de la proces pentru a isi recupera datoria. Eu ce pot pati in acest caz, deoarece nici nu imi permit sa ii dau banii, nici nu am nimic pe numele meu, si nici nu vrea sa primeasca inapoi produsele, eu fiind deacord sa pierd suma de 1000E care a fost avansul. Multumesc

TEORETIC Daca spuneti ca sunteti insolvabil, sunteti insolvabil...de unde "nu e", chiar daca creditorul va cere, nu va avea ce primi (deocamdata).Infractiune nu este, legislatie privind insolvabilitatea persoanei fizice, in situatii similare cu a dvs., nu exista, deci veti fi doar urmarit silit, probabil, pana cand dreptul creditoarei de a solicita executarea silita a dvs., se va prescrie (3 ani, conf. disp. art.405 (1) C.proc.civ.).

Exista si un aspect negativ in aceasta problema deoarece daca in aceasta perioada (3 ani sau mai mult daca se va intrerupe/suspenda termenul de prescriptie) veti dobandi bunuri (mobile/imobile-mosteniri, castiguri la loto, donatii etc.) veti putea fi executat silit.

PRACTIC Completez prin a va spune parerea mea: nu sunteti insolvabil pentru ca sunteti proprietar pe bunurile mobile-hidrobiciclete, in consecinta, veti putea fi executat...silit.:)
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
Iuliana Cermak, Avocat
asta daca le gaseste si sau nu le vinde mai inainte de a fi sechestrate de executor
Jocandi Causa a scris:

asta daca le gaseste si sau nu le vinde mai inainte de a fi sechestrate de executor

Daca creditorul nu a fost diligent si nu a instituit, macar in timpul procesului, un sechestru asigurator, pe respectivele bunuri, asta e...
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Am inteles. Eu am fost de dim la un executor judecatoresc si mi-a spus ca daca nu ii dau banii se poate trece pe penal. Adevarat, singurele bunuri sunt acele hidrobiciclete care este binevenit sa le ia intrucat eu nu le mai folosesc si chiar l-am rugat de nenumarate ori sa le ia si sa mai negociem asupra sumei, dar el stie ca ele sunt intr-o stare jalnica, stie ca nu are cine sa i le cumpere, si asa vrea banii. Deci sa inteleg ca nu are ce sa imi faca pe plan penal.
Daca v-a spus asa ceva ii puteti face plangere penala executorului, pentru amenintare. Daca nu ati comis vreo fapta penala la incheierea contractului, cum ar fi inselaciunea, nu vi se poate intampla nimic in penal.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare-masina gogu00772 gogu00772 am o masina de vanzare(ii trebuie schimbata distributia la motor undeva la 500 lei).ma contactat cineva a vazuto si mia dat un avans de 1000 de lei.neam ... (vezi toată discuția)
Executare silita rate electrocasnice facute in 2005 pe numele meu riccardojunior riccardojunior Ce se intampla daca nu ai bunuri in romania si doar in străinătate?? Bunurile parintilor pot fi executate silit pentru datoriile copiilor ....Domiciliul ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul nu imi da fiscalul Iancu Alin Iancu Alin Buna ziua! Am cumpărat o mașină acum 3 zile și vânzătorul nu îmi poate da fiscalul din cauza unor datorii imense. A spus că vrea mașina înapoi cu ... (vezi toată discuția)