avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diferente de pret
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diferente de pret

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: am intrare in stoc en gros marfa 500buc la pret 10lei pe data de 01.08.2011 si pe data de de 20.08.2011 am ramas cu 200buc nevandute la pret de 10lei.Furnizorul a ieftinit produsul la 8 lei/bucata. Intrebarea mea este ce fac cu aceste 200buc nevandute la pret de 10lei? Am voie, legal, sa fac P.V. de micsorare pret de la 10lei la 8lei? Daca da, care ar fi inregistrarea contabila?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 07:26, 29 August 2011
Cum adica nu exista nici un act de la furnizor? Utilizatorul a spus de la inceput ca nu mai poate vinde cu 10 lei pentru ca furnizorul a ieftinit marfa si trebuie s-o vanda cu 8 lei.

In acest context i-am raspuns si nu e nimic ilegal in asta. Interdictia de a vinde sub pretul de achizitie a fost abrogata demult, cred ca odata cu aderarea Romaniei la UE. Ma voi documenta.
taie a scris:
Furnizorul nu acorda pentru marfa respectiva nimic pentru reducerea de pret.


Este suficient citatul utilizatorului?

Stocul de marfa se tine cantitativ-valoric prin metoda FIFO.Eu am ramas cu marfa pe stoc la pret de 10lei, in cazul in care fz. a ieftinit produsul respectiv cu 2lei, adica pret nou 8 lei. Acum eu am marfa la 10lei in timp ce furnizorul vinde pe piata aceiasi marfa la 8lei. Aici este problema, pentru ca eu raman cu ea pe stoc din cauza pretului. Eu ce ar trebui sa fac, sa raman cu ea in pierdere? Eu m-am gandit la un PV de reducere de pret, dar nu stiu cum sa-l inregistrez in contabilitate?

Multumesc pentru raspuns
Conform Ordonantei 99 /29.08.2008 republicata:

CAP. V
Practici comerciale

ART. 16
Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
a) vanzari de lichidare;
b) vanzari de soldare;
c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabriac sau depozit de fabrica;
d) vanzari promoionale;
e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vndute n conditii comerciale normale;
[b]f) vanzari ale produselor care ntr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeai zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale cror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.
ART. 17
Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevzute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum si n cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.



Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform Codului Fiscal si a normelor metodologice, in cazul vanzarii sub pretul de achizitie exceptand vanzarile de lichidare si soldare, diferenta neacoperita de pretul de vanzare va fi o cheltuiala nedeductibila.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiune en-gros adrianabresug adrianabresug buna ziua ,va rog sa imi spuneti daca e corect tinuta evidenta la o gestiune tinuta la pret furnizor . receptie la pret furnizor 371=401-1000 lei vanzare ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate si contabilitate la achizitii intracomunitare ioana_ada ioana_ada buna ziua am urmatoarea problema -in luna aug.2008 am o achizitie intracomunitara de bunuri din italia nc.371=401 si 4426=4427 -societatea vinde marfurile ... (vezi toată discuția)
Urgent: cum se descarca marfa cumparata cu tva si vanduta fara tva (intracomunitar) Diana2209 Diana2209 se face doar 607 = 371 cu valoarea marfii intrate si ce se intampla cu adaosul comercial (378) - nu se mai evidentiaza? Va rog ajutati-ma Multumesc (vezi toată discuția)