avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere dupa implinirea varstei de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere dupa implinirea varstei de 18 ani

Sotia mea are o fiica, care a implinit virsta de 19 ani si cu care locuim impreuna.Domnisoara este fata sotiei din prima casatorie, si conform unei sentinte judecatoresti are dreptul la o pensie de intretinere de 25% pina la implinirea majoratului.Pana aici toate ok, dar de 2 luni fata nu a mai primit pensia. Ne-am interesat la Inspectoratul Judetean de politie, unde lucreaza tatal fetei si ne-a spus doamna contabila ca tatal fetei a adus o adeverinta de la inspectoratul scolar precum ca fata nu mai este eleva de 2 ani si de aceea nu i s-a mai oprit pensie alimentara.Am informat-o pe doamna respectiva ca este o greseala deoarece fata este in clasa a 13 la Scoala de arte si meserii, si nu a intrerupt niciodata scoala.Mi-a spus sa aduc o adeverinta ca fata e eleva.Am luat de la scoala de unde este eleva o adeverinta, m-am dus la Inspectoratul scolar si am depus o cerere sa mi se elibereze o adeverinta precum ca ea este totusi eleva, mi s-a eliberat si cu ea m-am prezentat la politie.A luat doamna hirtia mea , a luat hartia tatalui, ambele eliberate de Inspectoratul scolar:intr-una este eleva, in alta nu e eleva.Dupa putina asteptare, jurista de la Inspectoratul de politie a concluzionat ca mai trebuie o hartie, un ordin judecatoresc sau o hartie de la tribunal pentru ca nu are nimic la mana sa-i opreasca pensie.Zice ca pana acum a avut hotaritrea judecatoreasca dar a expirat odata ce fata a implinit 18 ani.
Acum am niste nelamuriri:
1. Care este legea care (prin care) se poate retine pensie de intrtinere pana la implinirea virstei de 25 ani daca fata nu se poate intretine singura si urmeaza cursuri de invatamint?
2 Ce ar trebui sa intreprinda fata pentru a intra in posesia pensiei?
3 In concluzie am si eu o nelamurire; daca trec pe rosu la semafor politia are legea are si dovada (el insusi doar reprezinta legea) si o pune in aplicare si-mi ia permisul. Eu am legea (ca trebuie sa primeasca fata ajutor atita timp cat e eleva) am si dovada (anual de la secretariatul scolii unde e eleva) dar pentru a o pune in aplicare de ce trebuie sa-l dau in judecata ?Nu pricep.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:00, 27 August 2011
Da, trebuie sa il dati in judecata.
Este o exceptie de la regula.
In trecut erau instante care respingeau astfel de actiuni si paratul nu era obligat la plata pensiei dupa majorat.
Prin hot judecatoreasca s-a stabilit ca fata sa primeasca pensie pana la majorat. Dupa implinirea varstei de 18 ani, numai daca fata urmeaza o forma de invatamant si nu se poate intretine singura prin munca, are dreptul la pensie pana la max 26 de ani.
Daca tatal fetei nu plateste de buna voie, nu ajungeti la o intelegere, atunci dansul trebuie actionat in judecata, urmand ca instanta sa hotarasca dacat si cat va primi pensie.
Dovada ca fata invata inca, se depune odata cu cererea, la judecatorie
Pensia de intretinere in favoare minorului inceteaza de drept la implinirea varstei majoratului.
De altfel daca lecturati cu atentie dispozitivul hotararii respective, veti vedea ca tatal minorei a fost obligat la plata acesteia pana la 18 ani nu si dupa implinirea acestei varste.
Pentru a putea fi obligat in continuare , este necesara formularea de catre majora aflata in continuarea studiilor, a unei noi actiuni de stabilire pensie, pensie care de aceasta data va fi stabilita in functie de un nou criteriu-major aflat in continuarea studiilor.
In cadrul actiunii, reclamanta va trebui sa faca dovada continuari studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza dupa implinireaa varstei de 18 ani.
Da, nu se poate prezuma ca fostul minor se afla in continuarea studiilor fara dovezi concrete.
Prin noul proces se vor produce tocmai aceste dovezi.
Daca va inceta studiile din diverse motive se va putea deschide ulterior proces pentru sistarea pensiei de intretinere intrucat nu se mai justifica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara copil major lulita lulita in urma divortului copii mi-au fost dati spre crestere si ingrijire,fiica mea a devenit majora dar e inca eleva in ultimul an la liceu si o sa uremeze si o ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)