avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizare pentru preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizare pentru preaviz

Buna ziua! As dori sa ma indrume cineva cu privire la urmatoarea problema:la locul de munca in care sunt foarte multe persoane isi scriu demisia pe care o lasa sefului de formatie si de a doua zi nu mai vin la munca,deci nu mai stau in perioda de preaviz, o situatie destul de neplacuta pentru angajator deorarece ramane fara oameni nemaiputand onora anumite comenzi din lipsa oamenilor.In aceasta situatie , am putea legal sa emitem un act aditional la contractul colectiv de munca pentreu penalizarea acestor salariati cu retinere din salariu de 500 -1000 lei (numai in cazul celor care nu stau in preaviz?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pussycat_ing , utilizator 09:24, 28 August 2011
Pe durata termenului de preaviz, angajatii trebuie sa respecte programul normal de munca. Nerespectarea de catre salariati a termenului de preaviz reprezinta abatere disciplinara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
george-neagu, moderator

Puteti sa obtineti in instanta acoperirea prejudiciului suferit. Pentru asta insa, este absolut necesar sa primiti demisia, sa o inregistrati, sa faceti mentiune pe ea...."cu previz de 15 zile", sa inmanati o copie salariatului (cu aceasta mentiune) , luandu-va masura de a avea dovada comunicarii catre acesta (salariat) a faptului ca intelegeti sa uzati de dreptul dvs la preaviz.
Apoi il puteti da in judecta demostrand ca, din cauza ca nu au venit in preaviz, nu v-ati putut onora anumite contracte.
Introducerea unei clauze de penalizare nu este legala, legea prevazand altfel de sanctiuni pentru nerespectarea preavizului.
va multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacceptarea demisiei andreea1824 andreea1824 Buna ziua,in data de 2 octombrie mi-am depus demisia din functia de adjunct sef magazin si nu a fost aprobata de seful meu direct.Pe data de 3 octombrie am ... (vezi toată discuția)
Demisie director societate comerciala ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Din nou am nevoie de ajutorul Dvs. Daca detin functia de Director intr-o societate comerciala, se poate sa imi dau demisia la zi, fara sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz alexandramotivi alexandramotivi Mi-a fost propusa o oferta de munca unde mi se cere disponibilitate imediata.Problema este ca unde sunt angajata acum nu vor sa renunte la preaviz de niciun ... (vezi toată discuția)