avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... despagubiri
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

despagubiri

Buna ziua,
sunt pensionat,din cauza unui accident de munca,datorat ,unui accident rutier,petrecut in timpul unei delegatii.Politia,a solutiat,cazul[N.U.P],fiind vorba de o defectiune tehnica a masinii,aceasta,avand toate,reviziile si verificarile tehnice la zi.Am suferit mai multe operatii. Va rog sa-mi spuneti daca pot solicita despagubiri firmei la care am lucrat,si care ar fi pasii de urmat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:21, 27 August 2011
Buna ziua,
Stimate domn,
Dumneavoastra doriti sa ii dati in judecata pe cei dde la munca?
Cat timp aveti de cand s-a petrecut incidentul?
Daca raspunsul este : mai mult de 2 luni, nu veti mai putea sa ii dati in judecata, deoarece indiferent de natura faptei, se considera ca dumneavoastra ati cunoascut faptuitorul , iar termenul de prescriptie se considera ca a operat.
Daca doriti sa redeschideti un nou dosar penal , trebuie sa va hotarati impotriva cui o depuneti cu ce argumente si cu ce mijloace de proba va sustineti cele aratate...(va trebui sa tineti seama de vechia plangere pentru care aveti deja NUP!!!si sa aduceti alte probe alte argumente...)
O alta solutie pe dreptul civil o puteti avea optand pentru a va cere pretentii civile de la fostul dumneavoastra angajator...insa si aici va trebui sa va dovediti pretentiile cu mijoace de proba cat mai palpabile...
Va sugerez sa apelati la un avocat...
Cu stima,
craciun.cristian28061967@yahoo.com a scris:

Buna ziua,
sunt pensionat,din cauza unui accident de munca,datorat ,unui accident rutier,petrecut in timpul unei delegatii.Politia,a solutiat,cazul[N.U.P],fiind vorba de o defectiune tehnica a masinii,aceasta,avand toate,reviziile si verificarile tehnice la zi.Am suferit mai multe operatii. Va rog sa-mi spuneti daca pot solicita despagubiri firmei la care am lucrat,si care ar fi pasii de urmat? Va multumesc.

Prin asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale ,( angajatorul plateste lunar o contributie catre fond,prin care toti angajatii sai sunt asigurati)rspunderea civila a angajatorului pentru efectuarea prestaiilor sociale (plata unei indemnizatii compensatorii)este preluat de asigurator,fondul national de asigurari de accidente de munca si boli profesionale.
Este de menionat faptul ca in situatia in care se face dovada altor prejudicii materiale care nu sunt acoperite,prin asigurare in mod subsidiar si complementar, intra in functiune raspunderea civila a angajatorului,cf.art.253 Codul Muncii .
Cu alte cuvinte,dvs. ati primit cu siguranta o compensatie baneasca platita din acest fond,dar puteti actiona in instanta angajatorul in cf.cu art. mentionat daca considerati ca prejudicul nu a fost acoperit,iar angajatorul v-a refuzat acordarea unei despagubiri.
ART.253,Codul Muncii:
"Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente."

Actiunea ar urma sa o introduceti la Tribunalul de pe raza domiciliului dvs.Termenul de prescriere este de 3 ani de la data nasterii dreptului.Contactati un avocat!

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri MihaelaAna MihaelaAna Sotul meu a avut un conflict de munca la firma care lucra iar in urma acestui conflict a facut o depresie severa si a fost pensionat pe caz de boala,i-el poate ... (vezi toată discuția)
Daune morale pt concediere nelegala corinuta corinuta Care este temeiul corect pt a solicita despagubiri privind daunele morale, provocate de Angajator printr-o concedire nelegala a salariatului pentru o actiune ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatorului sake sake Avand in vedere Codul Muncii, si anume: Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să ... (vezi toată discuția)