craciun.cristian28061967@yahoo.com a scris:
Buna ziua,
sunt pensionat,din cauza unui accident de munca,datorat ,unui accident rutier,petrecut in timpul unei delegatii.Politia,a solutiat,cazul[N.U.P],fiind vorba de o defectiune tehnica a masinii,aceasta,avand toate,reviziile si verificarile tehnice la zi.Am suferit mai multe operatii. Va rog sa-mi spuneti daca pot solicita despagubiri firmei la care am lucrat,si care ar fi pasii de urmat? Va multumesc.
Prin
asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale ,( angajatorul plateste lunar o contributie catre fond,prin care toti angajatii sai sunt asigurati)rspunderea civila a angajatorului pentru efectuarea prestaiilor sociale (plata unei indemnizatii compensatorii)este preluat de asigurator,fondul national de asigurari de accidente de munca si boli profesionale.
Este de menionat faptul ca in situatia in care se face dovada altor prejudicii materiale care nu sunt acoperite,prin asigurare in mod
subsidiar si complementar, intra in functiune
raspunderea civila a angajatorului,cf.art.253 Codul Muncii .
Cu alte cuvinte,dvs. ati primit cu siguranta o compensatie baneasca platita din acest fond,dar puteti actiona in instanta angajatorul in cf.cu art. mentionat daca considerati ca prejudicul nu a fost acoperit,iar angajatorul v-a refuzat acordarea unei despagubiri.
ART.253,Codul Muncii:
"
Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente."
Actiunea ar urma sa o introduceti la Tribunalul de pe raza domiciliului dvs.Termenul de prescriere este de 3 ani de la data nasterii dreptului.Contactati un avocat!