avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune morale pt concediere nelegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune morale pt concediere nelegala

Care este temeiul corect pt a solicita despagubiri privind daunele morale, provocate de Angajator printr-o concedire nelegala a salariatului pentru o actiune inregistrata dupa 15.02.2013?
Pe langa art. 253 din Codul muncii, republicat, considerati ca e corect coroborat acesta cu art.1350 din Noul Cod Civil - privind raspunderea contractuala, avand in vedere ca temeiul principal din Codul muncii, art253, face trimitere la normele si principiile raspunderii civile contractuale?
Astept argumentele dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 25 Mai 2013
Referitor la prejudiciul moral, art. 253 C. muncii este singurul din legislatia noastra care instituie raspunderea angajatorului pentru prejudiciul moral pe care acesta i l-a produs angajatului.
Codul civil aduce completari atunci cand nu gasim o norma aplicabila in speta, insa raporturile dintre angajat si angajator sunt raporturi ce tin de dreptul muncii, nu de dreptul civil.
Si un contract individual de munca nu este tot un contract civil?
C.i.m. este un act juridic , caruia nu-i sunt aplicabile dispozitiilopr Codului Civil decat in situatia in care Codul Muncii nu reglementeaza anumite aspecte.

In practica, se remarca o tendinta de evitare a acordarii daunelor morale de catre instantele nationale, in litigiile de dreptul muncii. In motivare, instantele arata ca nu s-au prezentat probe indestulatoare pentru dovedirea prejudiciului moral existent.
in actiunea pt acordarea daunelor morale am indicat ca si temei legal, pe langa art.253 din Codul muncii si acest art.1350 din Codul civil,
Ce se va intampla daca am trecut si art mentionat din codul civil, ce pararea aveti?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
corinuta, utilizator
Nu se va intampla nimic . Dispoziţiile Codului Muncii se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ril. daune morale. litigii de muncã. rodica_post rodica_post RIL. Daune morale. Litigii de muncă. ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE- SECŢIILE UNITE - DECIZIA Nr. XL (40)din 7 mai 2007 Publicat in ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatorului sake sake Avand in vedere Codul Muncii, si anume: Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să ... (vezi toată discuția)
Daune morale conelia anghel conelia anghel Buna seara Se pot cere daune morale daca in cadrul raporturilor de munca se incalca principiile: 1.[b]libertatii muncii [/b], garantat de ... (vezi toată discuția)