Art. 206 ind.14- Normele metodologie
77. (1) Gospodaria individuala care deine in proprietate livezi de pomi fructiferi si suprafete viticole poate sa produca pentru consum propriu din propria recolta tuica si rachiuri din fructe, rachiuri din vin sau rachiuri din sub produse de vinificatie, denumite in continuare tuica si rachiuri, numai daca deine in proprietate instalaii corespunztoare condiiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale si avizate de Ministerul Sanatatii. Instalaiile trebuie sa fie de tip alambic.
(2) Gospodria individual este gospodria care aparine unei persoane fizice productoare, a carei productie de tuica si rachiuri este consumat de catre aceasta si membrii familiei sale.
(3) Toate gospodriile individuale care detin in proprietate instalaii de producie de tuica si rachiuri au obligaia de a se inregistra la autoritatea vamal teritorial in raza creia isi au domiciliul.
(4) Instalaiile de productie deinute de catre gospodriile individuale inregistrate potrivit alin. (3) vor purta obligatoriu sigiliile aplicate de ctre autoritatea vamal teritorial, pe toata perioada de nefuncionare.
(5) Gospodriile individuale care produc pentru consumul propriu tuica si rachiuri au obligaia de a depune in acest sens, pana la data de 15 ianuarie a anului urmator celui in care se produc, o declaraie la autoritatea vamal teritorial in raza creia isi au domiciliul. Declaraia se intocmete potrivit modelului prevzut in anexa nr. 31.
(6) Autoritatea vamal teritorial va tine o evidenta a gospodriilor individuale menionate la alin. (3) si (5), in care vor fi inscrise datele de identificare ale acestora, precum si informaii privind instalaiile de productie deinute, operatiunile de desigilare/resigilare si cantitile de produse declarate.
(7) Atunci cand gospodria individual intenioneaz sa produca tuica si rachiuri din recolta proprie, aceasta va solicita in scris autoritii vamale teritoriale in raza creia isi are domiciliul desigilarea instalatiei, mentionand totodat cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalaia va funciona, precums i cantitatea de produs estimat a se obine. In acest caz productorul trebuie sa detin si mijloacele legale necesare pentru masurarea cantitii si a concentraiei alcoolice a produselor obinute.
(8) In prima zi lucratoare dupa expirarea perioadei de funcionare a instalaiei de producie de tuica si rachiuri, autoritatea vamal teritorial care a desigilat instalaia va proceda la resigilarea acesteia - daca productorul nu a solicitat modificarea perioadei de funcionare a instalaiei declarata initial -, precum si la calculul accizei datorate. In acest caz acciza devine exigibil la momentul resigilrii instalaiilor de producie, iar termenul de plat este pn la 25 a lunii imediat urmtoare celei n care acciza a devenit exigibil.
(9) Pentru uica i rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodrii individuale, n limita unei cantiti echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentraia alcoolic de 100% n volum, nivelul accizei datorate reprezint 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur.
(10) Producia de tuica si rachiuri pentru consumul propriu al unei gospodrii individuale din recolta proprie, gospodrie care nu deine in proprietate instalaii de producie, poate fi realizat n sistem de prestari de servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru producia de tuica si rachiuri.
.....................................(11) .....(16)