avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT CIVIL -MOSTENIRI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT CIVIL -MOSTENIRI

BUNA SEARA AS AVEA SI EU O INTREBARE DACA POATE SA MA INDRUME CINEVA: bunicul meu a murit acum cativa ani si au ramas in urma lui 8 frati care trebuie sa imparta o casa si mai multe terenuri. Problema este ca el a mai fost casatorit si prima sotie cu care a locuit in alta localitate a murit are cu ea 2 fete s-a recasatorit cu bunica mea si au impreuna 6 copii ,acum problema e ca atunci cand a murit el nu afost facuta succesiunea si la cativa ani a murit si bunica mea ,toate proprietatiile sunt pe numele lui.Fetele din prima casatorie pe care le-a crescut bunica mea ( una avea 2 luni si alta 7 ani ) vor si pretind ca toata mostenirea este a lor .casa si pamanturile se gasesc in alta localitate decat cea in care locuise cu prima sotie .S-a mutat aici dupa ce murise sotia lui si avea 2 fete de crescut, apoi s-a recasatorit cu bunica .Casa o primise de la stat si restul au venit pe urma . As vrea sa ma indrumati si pe mine cum trebuie procedat si care ce drepturi are pentru ca ele sustin ca totul le revine lor si din partea tatalui si din partea mamei lor naturale .va rog mult am nevoie de cateva sfaturi. MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:05, 29 August 2011
Casa a fost dobandita in timpul casatoriei cu bunica? Cele doua fete au fost adoptate de bunica?

Mostenirea se va imparti astfel:
1/4 la bunica (25%)
3/4 la cei 8 frati (9,37% fiecarui frate)
La decesul bunicii copii bunicii mostenesc si partea bunicii astfel ca 1/4 bunicii se imparte la cei 6 copii ai bunicii.

Daca bunurile au fost obtinute in timpul casatoriei cu bunica atunci ele sunt comune si astfel ca bunica avea deja 1/2 din bunuri.

In cazul in care bunurile erau comune:
Bunica are deja 50% din bunuri si mai primeste 12,5% din bunuri din partea sotului decedat.
Din jumatatea bunicului restul se imparte la cei 8 copii (4,68% pt. fiecare copil)
La decesul bunicii jumatatea ei si partea mostenita din jumatatea bunicului se impart copiilor bunicii.

Mergeti la un notar din localitatea de domiciliu a defunctilor si dezbateti succesiunea cu Certificatele de deces, actele de stare civila, actele de proprietate sau Anexa 24 si actele de stare civila a copiilor.

Avand in vedere ca dezbaterea are loc dupa doi ani de la deces va trebui sa platiti un impozit de 1% catre stat pe langa onorariul notarului.
Inteleg ca se imparte mostenirea ramasa de pe urma bunicului dumneavoastra ... bunic care a avut 8 copii. Chiar daca acesti copii sunt din 2 casatorii diferite, mostenirea ramasa de pe urma lui se imparte egal intre cei 8 copii pe care i-a avut bunicul dumneavoastra.
Ar mai putea fi totusi situatia in care cele doua surori sa ii declare straini de succesiuni pe ceilalti frati daca acestia nu au acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni de la deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se împarte masa succesorală după decesul unui văduv cu copii, recăsătorit? Beea beatrice Beea beatrice Buna seara am si eu o intrebare...bunica a murit inaintea bunicului si aveau 3 copii si o casa construita împreună.bunicul sa recasatorit cu o doamna care a ... (vezi toată discuția)
Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor Elena27R Elena27R Buna ziua, Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. ... (vezi toată discuția)