avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.91 C.penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.91 C.penal

aplicarea sau raportarea la art. 91.C.penal se poate face si in afara conditiilor prevazute de art. 90 C .penal sau numai cu respectarea acestora?
Amenda administrativa se poate aplica si in conditiile art . 18 indice 1 Cod penal...
chiar daca fapta nu indeplineste conditiile prevazute de art.90.Cpenal?
practic , procurorul te poate amenda pentru orice fapta ,daca aceasta nu prezinta un mare pericol social?
Nu chiar pentru oricare, fiindca sunt anumite infractiuni despre care nu se poate afirma ca nu prezinta pericol social, infractiuni foarte grave.Practic este vorba despre o atingere minima adusa valorilor sociale ocrortite de lege.De pilda, in cazul unui furt, cineva, care nu a avut antecedente penale, a furat un lucru lipsit de importanta.Acest lucru insa nu inseamna ca legea incurajeaza comiterea unor astfel de fapte, insa e un fel de ingaduinta a legii, ca poate altadata infractorul seva abtine, stiind ca de acea data e posibil sa intre la inchisoare.
Totusi, procurorului i apartine decizia,astfel ca,atentie si la atitudinea avuta fata de acesta, prezentarea in fatalui cand sunteti chemat, cooperarea, regretarea faptei, etc.Acestea sunt circumstante atenuante care se vor avea in vedere.
s-a inceput urmarirea penala impotriva mea pentru fals in declaratii si s-a dispus scoaterea de sub urmarire si aplicarea unei amenzi administrative in baza art.249 rap la art.10 litb Cpp cu art 18 ind.1 si 91 Cp, art 228 al.6 rap.la art.10 lit.a Cpp.
as vrea sa contest ordonanta pe motiv ca nu au fost indeplinite conditiile de aplicare a inlocuirii raspunderii penale art.90 Cp respectiv falsul in declaratii nu face parte din infractiunile prevazute de acest articol la lit.a .Am vreo sansa?

Vedeti , cele 2 articole de lege nu sunt interdependente.Astfel ca art. 18 indice 1 se refera la lipsa in concret a pericolului social provocat de o fapta in conret.Aceasta poate fi si o alta fapta.
In plus, observati ca art . 228 la care s-au raportat initial si care este abrogat, impiedica punerea in miscare a actiunii penale pentru acel articol, de aici rezulta si art. 10 lit. b-fapta nu esteprevazuta de legea penala.
Daca , ipotetic, at fi fost urmarit pentru 2 fapte concurente, nu ati mai fi primit amenda administrativa. Dvs. decideti daca doriti sa contestati, insa, eu spun ca e o solutie onorabila si in plus, nu stiu daca aveti vreo garantie....

Alte discuții în legătură

Rasunderea penala ContSters88252 ContSters88252 scoaterea de sub urmarirea penala si aplicarea de catre procuror a unei amenzi reprezinta inlocuirea raspunderii penale, resp art.90,91 ... (vezi toată discuția)
Mustrare sau amenda administrativa ana64 ana64 buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale. pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral ... (vezi toată discuția)
Plingere impotriva inlocuirii raspunderii penale ion minca ion minca Am un litigiu cu o persoana careia, in urma sesizarii penale, i s-a deschis dosar penal. Dosarul a fost solutionat cu SUP si inlocuita raspunderea penala cu ... (vezi toată discuția)