avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati mai mari decat factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati mai mari decat factura

Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura?
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 10:14, 21 Ianuarie 2009
Daca nu aveti clauza explicita in contract cum ca penalitatile pot depasi cuantumul debitului principal, atunci acestea nu pot fi mai mari decat debitul propriu-zis! In baza facturii si a contractului puteti contesta debitul total!
daca in contract sunt prevazute penalitati conventionale, sa spunem de 1% pe zi de intarziere, atunci ele pot depasi debitul principal.
Valentin Geapana a scris:

daca in contract sunt prevazute penalitati conventionale, sa spunem de 1% pe zi de intarziere, atunci ele pot depasi debitul principal.

3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
Raspunde Citeaza Editeaza
Subscriu la raspunsul lui Ghola.
F.F.corect.
'Exemplu de speta; debitor la plata sumei de 7.000.000 lei cu titlu de debit restant, 47.900.000 lei cu titlu de penalitati de intarziere. Pretentiile reclamantei isi au fundamentul in contr. de furnizare servicii internet nr... coroborat cu factura nr..../......aprilie 2002.
In ce priveste penalitatile de intarziere , instanta retine, de asemenea, clauza penala stipulata de parti pentru neachitarea la scadenta a facturii, potrivit aceluiasi art.5 din contract, care trebuie insa coroborata cu dispozitiile art.4 al.3 din LEGEA 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale, potrivit caruia penalitatile de intarziere nu pot depasi cuantumul debitului principal, cu exceptia cazului in care in contract se stipuleaza contrariul, aceasta ultima ipoteza nefiind intrunita in speta.
In consecinta, debitorul va fi somat prin prezenta ordonanta sa achite creditoarei suma de 7.000.000 lei cu titlu de debit si 7.000.000 lei penalitati de intarziere stabilind un termen de plata de 15 zile. ..
Data :martie 2004'

Deci acele 1% penalizari pana la stingerea debitului pot continua la nesfarsit?
( suna cumva a contrariu legii? sau ca poate depasii suma debitului ?
Si atunci care mai e 'INTARIREA DISCIPLINEI CONTRACTUALE' ? Ce rost mai are legea aceasta?
Mai mult contractul nefiind reziliat nu trebuiau emise facturi pentru aceste sume.. penalitati 1% ?
Firmele astea de recuperari - care 'se bat in piept' cu concilierea lor! Dar de fapt te mananca de viu... cum de isi insusesc si acele clauze de contract neincheiate dealtfel cu ei ?
Nu se incalca un drept al omului? ( este o fortare dealtfel de a obtine niste bani in plus pe baza unui contract neancheiat cu ei!)
Un fel de mafie cu acte!
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
Deryana, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)