avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire cheltuieli formare profesionala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire cheltuieli formare profesionala?

Salut tuturor. Imi cer scuze ca nu am timp sa citesc posturile anterioare, asa ca apelez la bunavointa voastra de a ma ajuta.

Am avut o formare profesionala in Franta de 6 luni. Nu am semnat nici un act aditional(explicit) la contractul de munca.
Am facut doar o cerere de suspendare a contractului de munca pe perioada formarii.
Am mai semnat o conventie, doar in limba franceza, care nu exista textul anexa la contract ci doar defineste conditiile stagiului, denumiri formari, ore. Mi s-a spus ca aceasta este pentru autoritatile franceze. Formarile profesionale au fost interne si exista si un act in care se enumera si se specifica un cost total de 0 euro. Nu exista alte specificatii legate de costul cazarii(aceasta a fost achitata de firma). Se specifica doar diurna pe zi.
A trecut un an de cand am terminat formarea si deoarece am primit o oferta mai buna, ma gandesc sa plec.

Intrebarea mea ar fi: Pot sa imi dau demisia? Sunt obligat sa stau trei ani?
Si daca plec, trebuie sa inapoiez vreo suma de bani?

Costurile formarilor sunt 0, dar cazarea si alte bazaconii imi pot fi imputate? Asa cum am spus nu am un act aditional explicit la contractul de munca in care sa se spuna costurile totale si obligatiile partilor.

Poate aceasta conventie(in limba franceza) si cererea mea de suspedare a contractului de munca, sa fie considerate implicit ca o anexa la contract si sa ma oblige la restituirea cheltuielilor profesionale?

Si daca se ajunge la restituirea sumei, cum se procedeaza? Se merge intr-un proces civil?

Multumesc pentru orice raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 31 August 2008
Salut,

Depinde ce clauze ai tu in contract. Citeste-l cu atentie. Problema ta este asemanatoare cu cea din topicul de mai jos:

www.avocatnet.ro/content/for...

Daca nu ai semnat un act aditional cu privire la formarea profesionala nu ti se poate imputa nimic.

In cazul in care ti se va imputa o anumita suma, atunci exista doua variante :
1. actiunea in instanta. Angajatorul va introduce o actiune la instanta prin care solicita instantei obligarea dvs la plata sumei ........ , reprezentand contravaloarea cheltuielilor de formare profesionala.
2. intelegerea partilor. Daca va intelegeti cu privire la suma pe care trebuie sa o returnati atunci nu mai este nevoie de proces.
Contractul individual de munca este unul simplu, comun, fara clauze de genul celor de la discutia indicata.
In opinia mea, daca doriti sa incetati c.i.m. la firma in cauza,cel mai bine ar fi sa va intelegeti cu angajatorul, cu privire la cheltuielile posibile pe care ar trebui sa i le achitati(restituiti)referitor la pregatirea profesionala din Franta. Ar fi si elegant si corect in acelasi timp. Nu oricine beneficiaza de formare profesionala in Franta.;)
Multumesc pentru raspunsuri.

Inteleg ca, fara un act aditional la contractul de munca, semnat de ambele parti si in care sa se stipuleze costurile si obligatiile, nu sunt obligat sa restitui nimic.

Judec corect dupa codul muncii art 194, alin 1,2,3?

Cu ce dovada poate cere firma banii daca nu exista un act aditional la contractul de munca?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Formare profesionala si act aditionale apetra apetra In societate se organizeaza cursuri de formare (de limbi straine, altele specifice domeniului de activitate in care ne desfasuram activitatea, de management ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)