elis a scris:
Contractul individual de munca se inregistreaza la ITM.
Din cuprinsul Legii nr.130/1999 nu reiese faptul ca actele aditionale trebuie sa fie depuse la ITM de cei care au obtinut aprobarea pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca, dar potrivit art.3 din Legea mentionata ITM-ul certifica inscrierile efectuate in carnetele de munca ale acestor angajatori. Certificarea inscrierilor se face in baza acestor acte.
Prin urmare, din cate cunosc eu, in practica unele ITM-uri solicita depunerea acestor acte, iar altele nu.
Elis, te contrazice însăşi legea:
Legea 130/1999
Articolul 2
(1) Carnetele de munca ale salariatilor incadrati la angajatorii prevazuti la art. 1 se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
(2) Angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor:
nu prea "reiese" nimic din ceea ce presupui
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
de precizat că între actele privind executarea contractelor de muncă se află şi actele adiţionale de formare profesională, adesea ignorate de profesioniştii de la unele ITM...
b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora.
(3) Angajatorii care au infiintat sedii secundare in alte judete decat in cel unde angajatorul isi are sediul pot solicita ca pastrarea si completarea carnetelor de munca ale salariatilor care presteaza munca in cadrul sediilor secundare sa se faca de catre inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea acestea. In acest caz, angajatorii au obligatia de a inregistra contractele individuale de munca ale salariatilor si de a depune documentele mentionate la alin. (2) la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea sediul secundar si de a detine la sediul secundar o copie a acestor documente.
aceeaşi obligaţie ca mai sus, numai că este precizată competenţa teritorială a ITM în a cărui rază se află sediul secundar...
Obligaţia de la articolul 3 se referă la depunerea altor acte:
2) Angajatorii prevazuti la alin. (1) au urmatoarele obligatii:
a) sa depuna lunar la inspectoratul teritorial de munca dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora;
b) sa prezinte carnetele de munca ale salariatilor la inspectoratele teritoriale de munca, la incetarea contractelor individuale de munca ale acestora, in vederea certificarii inscrierilor efectuate.
din moment ce aceşti angajatori păstrează la sediile lor carnetele de muncă, e firesc ca, în anumite momente (ex. încetarea contractelor de muncă), să prezinte şi ITM pentru verificare înscrierile făcute
"Practica" de a interpreta legea după bunul plac, chiar şi atunci când textul este suficient de limpede, e fără îndoială o boală a sistemului, cauzată de slaba pregătire profesională, de sistemul de încadrare a inspectorilor de muncă etc.
Ce bine că stimabilii legiuitori încă nu s-au răzgândit să prelungească (iar) utilizarea carnetelor de muncă. Din 2009 să sperăm că formalitatea asta va dispărea definitiv... între timp s-au inventat calculatoare, baze de date, Internet... :)