Art. 86. - Obligatia de ntretinere existã ntre sot si sotie, pãrinti si copii, cel care nfiazã si nfiat, bunici si nepoti, strãbunici si strãnepoti, frati si surori, precum si ntre celelalte persoane anume prevãzute de lege. Are drept la ntretinere numai acela care se aflã n nevoie, neavnd putinta unui cstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. Descendentul, ct timp este minor, are drept la ntretinere, oricare ar fi pricina nevoii n care el se aflã.
Art. 89. - ntretinerea se datoreazã n ordinea urmãtoare:
a) sotii si datoreazã ntretinere naintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la ntretinere naintea ascendentului, iar, dacã sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel n grad mai apropiat naintea celui mai ndepãrtat;
c) cel care nfiazã este obligat la ntretinere naintea pãrintilor firesti;
d) fratii si surorile si datoreazã ntretinere dupã pãrinti, nsã naintea bunicilor.
Art. 90. - n cazul n care mai multe dintre persoanele prevãzute n Art. 89 sunt obligate sã ntretinã aceeasi persoanã, ele vor contribui la plata ntretinerii, proportional cu mijloacele ce au. Dacã pãrintele are drept la ntretinere de la mai multi copii, el poate, n caz de urgentã, sã porneascã actiunea numai mpotriva unuia dintre ei. Cel care a plãtit ntretinerea se poate ntoarce mpotriva celorlalti obligati pentru partea fiecãruia.
Art. 93. - Obligatia de ntretinere se executã n naturã sau prin plata unor pensii n bani. Instanta judecãtoreascã va stabili felul si modalitãtile executãrii, tinnd seama de mprejurãri.
~ final discuție ~