avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... daune morale la accident de circulatie?!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

daune morale la accident de circulatie?!

Bună ziua.
în urma cu câteva luni (pe timp de iarnă - polei) am fost implicat într-un accident de circulaţie, care s-a petrecut în felul următor: din cauza carosabilului acoperit cu polei, am pierdut controlul autovehiculului, am ajuns pe contrasens şi am lovit uşor o persoană care se deplasa pe carosabil. Am adus-o la spital, a avut o leziune la nivel cerebral, dar nu a fost ceva grav. A primit de la medicul legist 9 zile de îngrijiri medicale, şi fapta mea nu a fost încadrată penal. Menţionez faptul că strada era prevăzută cu trotuar. Persoana a inaintat un proces civil, cerând daune morale în valoare de 5000 lei, şi costuri pentru tratament de 1000 lei. Întrebarile mele sunt:
1. dacă este culpă comună pentru accident, având în vedere faptul că strada avea trotuar şi persoana circula pe carosabil.
2. ce şanse de câştig are aceasta persoană în proces.
3. în ce condiţii se pot cere daune morale într-un caz de acest gen.

Vă mulţumesc şi rămân în aşteptarea răspunsului Dumneavoastră.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 07:46, 28 August 2008
Daca isi va pregati probatoriul bine, are sanse de castig.
Insa, daca aveti asigurare pentru vehiculul pe care il conduceati la data producerii accidentului, solicitati introducerea societatii care a emis tichetul in proces. In cazul in care se va retine si culpa dvs. in producerea daunelor, asiguratorul va plati atat daunele materiale, materiale precum si cheltuielile de judecata( taxa de timbru, onorariu avocat, expertiza, daca se va face).
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
1. se pune problema de ce pietonul circula pe carosabil. Trotuarul era ocupat de gramezi de zapada?
De ce ati pierdut controlul volanului? Ati circulat cu viteza neadaptata conditiilor meteo? Numai dupa analizarea tuturor aspectelor legate de accident instanta poate hotara daca este sau nu culpa comuna.
2. Sansele de castig sunt functie de cele aratate la pct. anterior.
3. in privinta daunelor morale depindeti de mila judecatorului.
Numai bine va doresc
ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Trotuarul nu era acoperit cu gramezi de zapada. derapajul s-a produs intr-o curba, in timp ce eu depaseam o alta persoana aflata pe partea carosabila. Va multumesc pentru sfaturi!
alexmar a scris:

Trotuarul nu era acoperit cu gramezi de zapada. derapajul s-a produs intr-o curba, in timp ce eu depaseam o alta persoana aflata pe partea carosabila. Va multumesc pentru sfaturi!
Cetateanul accidentat are acest drept de a cere in instanta acele daune! Daca va avea castig de cauza, dvs. avea la indemana o actiune in regres impotriva primariei care are in administrare strazile! Cui, ati intetiona, sa cereti daune morale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar dauna - culpa comuna kalash kalash Buna Ziua, In data de 12.01.2015 masina proprietate personala era parcata in fata portii imobilului in care domiciliez de asemenea proprietate ... (vezi toată discuția)
Accident rutier popanistor popanistor Buna ziua. Am suferit un accident rutier pe autostrada, pe viaductul recent dat in folosinta, pe sensul de mers Saliste ,Sibiu - Sebes, Alba. Viteza avuta ... (vezi toată discuția)
Speta-ucidere din culpa accident rutier ionutddabi ionutddabi Speta In cazul unui accident de circulatie soldat cu decesul pietonului, incadrat pe alin 192 alin. (2) CP, (2-7ani)exista posibilitatea amanarii aplicarii ... (vezi toată discuția)