avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara salariata gravida

Se poate concedia o salariata gravida (angajatorul a fost instiintat in scris despre situatie), pe motiv disciplinar ?- absente nemotivate mai exact.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 5 Septembrie 2011
da se poate, dar asigurati-va mai intai ca nu are concediu medical pentru perioada in care a lipsit.
art. 21 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca reitereaz interdicția ( alaturi de cea din C MUNCII) pentru angajator de a dispune ncetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide din motive care au legatur direct cu starea sa, or concedierea pentru absente nemotivate nu are legatura cu starea sa
1. Daca este vorba de o concediere pe motive disciplinare dar numai cu respectarea stricta a procedurii prevazute in Codul muncii.
2. Daca salariata contesta decizia de concediere s-ar putea sa aiba castig de cauza pentru vicii de procedura.
Rentzu a scris:

Se poate concedia o salariata gravida (angajatorul a fost instiintat in scris despre situatie), pe motiv disciplinar ?- absente nemotivate mai exact.Multumesc.


Codul Muncii prevede expres ca :
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....

Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorul i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.

Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Pentru absente nemotivate , contractul individual de munca poate fi suspendat - art.51 alin.2 C.mun.


Si totusi ... sotia a fost concediata pentru absente nemotivate (desi avem adeverinte de la medic ca are o sarcina cu probleme, concediul medical nu este eliberat ptr. ca angajatorul refuza sa-i dea adeverinta de la firma ) . M-am interesat telefonic la ITM si mi s-a spus ca a fost concediata disciplinar incepand cu data de 25.08.11, decizia de concediere nu am primt-o acasa, in cat timp este obligat angajatorul sa comunice decizia catre angajat ?
Decizia trebuie comunicata in 5 zile de la emitere.
Aveti 30 de zile de la comunicare pentru a contesta decizia la tribunalul unde aveti domiciliul, procesul este fara taxe judiciare.

Alte discuții în legătură

Concedierea in timpul sarcinii ana2233 ana2233 Buna ziua. Sunt insarcinata in 5 luni si am anuntat la munca de la 2 luni. As vrea sa stiu daca lipsesc 3 zile nemotivat pot fi concediata. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Salariata gravida 01oana78 01oana78 buna ziua, am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajata insarcinata? molly27 molly27 Buna ziua, Avem o angajata insarcinata (a adus si adeverinta medicala),doar ca nu isi mai dovedeste aptitudinile pentru postul ocupat. (este croitoreasa si nu ... (vezi toată discuția)