avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul vecinilor pt inaltare casa existenta pe hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul vecinilor pt inaltare casa existenta pe hotar

Vecinul meu vrea sa-si inalte un etaj la casa care se afla pe hotar. Are nevoie de acordul meu?
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 17:22, 31 August 2011


Va prezint noile dispozitii din Codul civil ce intra in vigoare la 01 octombrie 2011, deci aspectele teoretice.

Conform disp. art.660 n. C. civ. Prezumtia de coproprietate asupra despartiturilor comune.
"(1) Zidul, santul, precum si orice alta despartitura dintre doua fonduri sunt prezumate a fi in proprietate comuna a vecinilor, daca nu rezulta contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori daca proprietatea comuna nu a devenit proprietate exclusiva prin uzucapiune, in conditiile legii.
(2) Dispozitiile art.651 sunt aplicabile corespunzator."

Art.653 n. C.civ. Exercitarea dreptului de folosinta.
"Fiecare coproprietar poate folosi, in conditiile acordului de asociere, atat spatiul care constituie bunul principal, cat si partile comune, fara a aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari si fara a schimba destinatia cladirii.In lipsa acordului, disp. art.647 raman aplicabile."

Art.649 n. C.civ.Partile comune
(1) Sunt considerate parti comune, in masura in care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
...
b) fundatia, curtea interioara, structura, structura de rezistenta, peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune, acoperisul, terasele, scarile si casa scarilor, holurile, pivnitele si subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apa, centralele proprii si ascensoarele;
...
d)alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.


Daca mai luam in calcul si disp. art.612 n. C.civ. Distanta minima in constructii
"Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm. fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin.
Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat intr-un inscris autentic."


Daca discutam despre zidul comun, art.665 n.cod civil ne spune ca "oricare dintre coproprietari poate sa inalte zidul, cu indatorirea de a suporta singur cheltuielile de inaltare peste limita zidului comun, precum si cheltuielile de reparare a partii comune a zidului ca urmare a inaltarii acestuia."

Reveniti cu detalii pentru un raspuns concret.

Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
Iuliana Cermak, Avocat
...pentru ca el sa poata legal sa faca acest lucru trebuie sa solicite primariei un certificat de urbanism...in functie de ce vrea sa faca si conform legislatiei in constructii si regulamentelor locale de urbanism se va specifica acolo de ce acorduri are nevoie pt obtinerea autorizatiei...insa mai mult ca sigur are nevoie de acordul dvs intrucat veti fi direct afectat atat in ccea ce priveste luminozitatea cat mai ales in cazul in care o sa deschida un geam spre dvs...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)
Modificare gard despartitor proprietate grun_2014 grun_2014 Buna ziua, Situatia pe care o raportez este in felul urmator: - intre 2 proprietati exista gard despartitor construit de care mine (cu proiect, fundatie si ... (vezi toată discuția)