avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificare gard despartitor proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificare gard despartitor proprietate

Buna ziua,

Situatia pe care o raportez este in felul urmator:
- intre 2 proprietati exista gard despartitor construit de care mine (cu proiect, fundatie si tot ce trebuie); gardul este facut din panouri de plasa bordurata
- noul vecin - fara sa ma anunte - a daramat/taiat o bucata din acest gard pentru a-si face el gard din alt material (BCA); m-am trezit peste noapte cu gardul taiat si inlocuit


Intrebarile sunt:
- avea voie sa faca asa ceva fara acordul meu ? Daca nu, care sunt caile de atac daca nu ajungem la o intelegere amiabila.
- avea voie sa modifice tipul de material din care-i facut gardul fara re-proiectare ? Avea nevoie de ceva avize noi ?
- exista aspect penal in actiunea lui ? Ma gandesc aici la incalcarea proprietatii, deoarece noua bucata de gard intra cu cativa cm in terenul meu (chiar data e facut pe temelia existenta).


Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: grun_2014 , utilizator 17:35, 9 Iunie 2014
Tind sa cred ca zidul a fost construit inainte de octombrie 2011(data intrarii in vigoare a NCiv) ceea ce inseamna ca in speta se aplica dispozitiile CCiv. 1864. Asadar, in acest caz, orice zid se socoteste proprietate comuna, daca nu exista titlu care sa probeze contrariul. Reparatia si recladirea sunt in sarcina tuturor si in proportie cu dreptul fiecaruia. Orice coproprietar poate sa inalte zidul comun, dar e dator a face singur "cheltuiala inaltarii". Daca zidul nu e in stare a purta greutatea inaltarii, cel ce vrea sa-l inalte e dator a-l face "din intreg din temelie, cu cheltuiala sa, si orice adaos in grosime sa-l faca pe locul sau"(art.596 C Civ 1864).
Fiecare poate obliga pe vecin sa contribuie la cladirea si repararea ingradirii. Daca regulamentele locale nu prevad altfel, inaltimea zidului nu poate depasi 2 metri.
Asadar, vecinul poate sa recladeasca gardul comun.
Buna ziua,


Zidul este construit dupa Octombrie 2011.

Intrebarea este daca nu avea nevoie si de acordul meu. Altfel, maine pot sa daram zidul facut de el si sa-l pun pe al meu la loc, nu ? Si tot asa, o tinem in daramari si recladiri. :)


Multumesc !
Faptul ca ati ridicat gardul dupa octombrie 2011 nu schimba cu mult datele spetei. Repet: este vorba de proprietate comuna. La constructia gardului, a participat fostul vecin? Exista vreun semn de necomunitate a gardului construit de dvs? Vedet art 660, 661 NCCiv.
Si, da, fiecare coproprietar poate sa faca acte de conservare cu privire la bunul comun, fara acordul celorlalti coproprietari. Daca se dovedeste ca aceste cheltuieli de conservare sunt voluptorii, cel care le efectueaza nu are dreptul sa ceara restituirea lor conform cotelor de proprietate.
Sfat: Daca nu va aduce vreun prejudiciu, incercati sa fiti tolerant cu vecinul! Sunt lucruri mai importante in viata noastra decat grija "gardului" vecinului. =D>

Prima intrebare ce trebuia pusa in speta era: pe ce teren a fost edificat gardul ?:
- pe terenul propriu al unuia dintre cei doi
- pe limita comuna a proprietatilor

Daca este pe limita comuna, este proprietatea comuna a celor 2.
In ori ce situatie, trebuia Proiect faza PAC, Certiuficat urbanism, Acordul vecinului, Autorizatie de Construire.
Finantarea: 50/50
Deci nici primul constructor nu a actionat "perfect" legal si nici al doilea nu este un bun vecin
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
legalmgm, utilizator
@AvocatRemes

Constructia gardului a fost facuta de mine exclusiv; nu a participat nimeni altcineva.
Nu imi este clar 100% ce inseamna " semn de necomunitate", presupun ca este orice semn care poate indica faptul ca proprietatea respectiva nu este un bun comun; daca e asa, atunci nu ar trebui sa fie niciun semn de necomunitate.

Precum spuneam, n-am nicio problema cu "gardul" sau "capra" vecinului, ci cu modul in care s-a desfasurat modificarea fara acordul/instiintarea mea; in plus, grosimea noului gard este (evident) mai mare decat cea anterioara si o parte din aceasta grosime este pe terenul meu fara ca eu sa-mi doresc acest lucru.


@legalmgm

Gardul este edificat pe limita comuna a proprietatilor; jumatate de temelie la mine, jumatate de temelie la vecin.


Gardul initial are toate cele de mai sus (proiect, autorizatie de constructie, receptie, acordul proprietarului vechi).


Multumesc frumos !
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
grun_2014, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zid comun? Frodo Frodo Am o problema cu vecinii. Bunicii mei au cumparat o casa acum cativa zeci de ani, au construit o alta casa noua in aceeasi curte si au demolat casa veche, ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Care este distanta legala? Anomiskaracuda Anomiskaracuda Conform propunerii de dezmembrare pe care ne-a facut-o un inginer dupa ce ne-am inteles cum sa impartim, un gard va trece exact prin fata uneia dintre usile ... (vezi toată discuția)